ABG написав:...Фактично, перед нами постає альтернатива: або наслідувати практику країн Європейського Союзу, або залишатися у сфері впливу радянського досвіду...
...Сильний вплив досвіду колишнього СРСР (звання Герой України, почесні звання)...
Такий початок одразу наштовхує на думку, про неадекватність подальшого тексту.
Поєднання певних речей як результат історичного розвитку це природно.
Почесні звання та звання героя однозначно мають лишитися. Хіба що "народні" скасувати. Поняття "Герой України" вже укорінилося. Пізно з ним боротись. Боротьба за нього для небесносотенців наочно демонструє його цінність і бажаність для представників народу.
ABG написав:2. Еклектизм – поєднання європейської та радянської практик як в загальних принципах, так і у зовнішньому вигляді знаків окремих нагород. Наприклад, значний дисонанс існує між орденом князя Ярослава Мудрого, побудованого, в цілому, на європейських підходах і орденом “За доблесну шахтарську працю”, у якому проявився радянський вплив. Нагороди мають різні форми колодок – чотирикутну та п’ятикутну. Остання характерна для Радянського Союзу та Росії. Чотирикутна колодка не має єдиного зразка, форма її нижньої частини може сильно різнитися.
Різнобій дійсно погана річ. Але не розумію, чим прямокутна колодка така українська? В історії була присутня практика і прямобоких 5-кутних (УНР, УПА).
ABG написав:3. Існування вузькоспеціалізованих орденів за галузевою (“За доблесну шахтарську працю”) або гендерною (орден княгині Ольги) ознакою.
Нічого поганого в гендерній нагороді не бачу, хоча це старомодно. А от шахтарський орден дійсно ніколи не вписувався в систему.
ABG написав:4. Політизованість – наявність цілої низки нагород, заснованих відповідно до політичної кон’юнктури, а не реальних потреб. У цьому ряду, зокрема, орден Свободи (до певної міри аналог радянського ордена Жовтневої Революції), орден “За доблесну шахтарську працю” (реверанс в бік електорату Партії регіонів), орден Данила Галицького (передбачалося встановлення однойменної медалі, однак народні депутати побажали, щоб це був саме орден), орден Героїв Небесної Сотні (втратив значення у зв’язку із присвоєнням особам, загиблим на Майдані, звання Герой України).
Виступ проти ордену ГНС ніхто не зрозуміє. Як на мене, то проблема не в його існуванні, а в його статусі. Це має бути одна з найвищих нагород. І орден не для небесносотенців, а пересвячений ним. Хоча, я б зробив по іншому. Як? - Я вже розповідав.
"Свободи" ж точно треба кудись дівати. Абстракція недолуга.
ABG написав:у зв’язку з наближенням та відзначенням 100-річчя з початку Української Революції
Це поняття досі не усталилося. В 2000-х ці події іменували Національно-визвольні змагання. Особисто у мене язик не повертається називати Українською революцією події, що почалися з бунтів у Петрограді.
ABG написав:1. Дерадянізації.
3. Спадкоємності.
Протилежні речі, якщо в широкому сенсі. Але я розумію, вибірковість.
ABG написав:Ось такі пропозиції подано від робочої групи:
На цей час в Україні існують такі види державних нагород:
звання Герой України;
орден;
медаль;
відзнака “Іменна вогнепальна зброя”;
почесне звання України;
Державна премія України;
президентська відзнака.
Натомість у більшості країн Європейського Союзу існують такі види державних нагород:
орден;
хрест;
медаль.
Я б зробив так:
Звання Герой України;
ордени;
(почесні) знаки (орденів) - нащо обмежуватися самими лише хрестами??? + сюди ж нагородну зброю;
медалі;
почесні звання;
державні премії.
Відзнаки президента дійсно зайві. "Двовладдя" в нагородній системі давно пора завершити. І невже в Європі немає премій?