Указ Президента України Про відомчі заохочувальні відзнаки

Відзнаки, медалі та почесні звання

Указ Президента України Про відомчі заохочувальні відзнаки

Повідомлення ABG » 04 січня 2011, 21:13

УКАЗ
ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

Про відомчі заохочувальні відзнаки

Із змінами і доповненнями, внесеними Указами Президента України
від 28 листопада 2007 року N 1158/2007, від 28 січня 2009 року N 46/2009

З метою визначення порядку заснування заохочувальних відзнак міністерств та інших центральних органів виконавчої влади України постановляю:
1. Надати право міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади встановлювати відзнаки для заохочування працівників за значні трудові досягнення у відповідній галузі чи сфері діяльності.
Міністерства, центральні органи виконавчої влади відомчі заохочувальні відзнаки засновують після експертизи і позитивного висновку Комісії по державних нагородах України при Президентові України.
(на часткову зміну статті 1 Секретареві Ради національної безпеки і оборони України надано право встановлювати відомчі заохочувальні відзнаки Апарату Ради національної безпеки і оборони України згідно з Указом Президента України від 28.11.2007 р. N 1158/2007)
(на часткову зміну статті 1 надано право начальнику Управління державної охорони України встановлювати відомчі заохочувальні відзнаки Управління державної охорони України згідно з Указом Президента України від 28.01.2009 р. N 46/2009)
2. Кабінету Міністрів України:
подати проект Примірного положення про відомчі заохочувальні відзнаки, передбачивши, що ці відзнаки можуть мати вигляд нагрудних знаків, значків, грамот, вітальних листів, не повинні відтворювати державні нагороди України і президентські відзнаки;
вирішити питання щодо джерел і порядку фінансування витрат, пов'язаних із виготовленням та врученням відомчих заохочувальних відзнак.

Президент України Л. КУЧМА

м. Київ
18 листопада 1996 року
N 1094/96


(http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/l ... 94_96.html)
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12721
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Указ Президента України Про відомчі заохочувальні відзна

Повідомлення ABG » 04 січня 2011, 21:17

УКАЗ
ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

Про Примірне положення про відомчі заохочувальні відзнаки

Із змінами і доповненнями, внесеними Указами Президента України
від 9 вересня 2000 року N 1055/2000, від 29 жовтня 2003 року N 1227/2003, від 27 березня 2008 року N 274/2008

Відповідно до Указу Президента України від 18 листопада 1996 року N 1094 "Про відомчі заохочувальні відзнаки" постановляю:
1. Затвердити Примірне положення про відомчі заохочувальні відзнаки (додається).
2. Міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади переглянути свої рішення про встановлення відомчих заохочувальних відзнак з метою приведення їх у відповідність з вимогами пункту 2 зазначеного Примірного положення.

Президент України Л. КУЧМА

м. Київ
13 лютого 1997 року
N 134/97


ЗАТВЕРДЖЕНО
Указом Президента України
від 13 лютого 1997 року N 134/97

ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ про відомчі заохочувальні відзнаки
1. Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади мають право відповідно до Указу Президента України від 18 листопада 1996 року N 1094 "Про відомчі заохочувальні відзнаки" встановлювати відомчі відзнаки для заохочення працівників за значні трудові досягнення у відповідній галузі чи сфері діяльності.
2. Відомчі заохочувальні відзнаки встановлюються після експертизи і позитивного висновку Комісії державних нагород та геральдики при Президентові України.
(пункт 2 із змінами, внесеними згідно з Указом Президента України від 09.09.2000 р. N 1055/2000)
3. Відомчі заохочувальні відзнаки можуть встановлюватись у вигляді медалей, нагрудних знаків, значків, грамот, вітальних листів. Вони не можуть відтворювати державні нагороди України.
Відомчі заохочувальні відзнаки у вигляді медалей можуть встановлюватися Міністерством оборони України, Міністерством України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Міністерством внутрішніх справ України, Адміністрацією Державної прикордонної служби України, Службою безпеки України, Службою зовнішньої розвідки України.
(абзац другий пункту 3 із змінами, внесеними згідно з Указами Президента України від 29.10.2003 р. N 1227/2003, від 27.03.2008 р. N 274/2008)
(пункт 3 в редакції Указу Президента України від 09.09.2000 р. N 1055/2000)
4. Положення про відомчі заохочувальні відзнаки затверджуються міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади за погодженням з відповідними галузевими професійними спілками і мають містити визначення заслуг осіб, які заохочуються.
5. Нагородження відомчими заохочувальними відзнаками провадиться міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади.
6. Висунення кандидатур здійснюється гласно, як правило, у трудовому колективі, де працює особа, яку представляють до заохочення.
Подання про нагородження передається в колегію міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади для розгляду і прийняття рішення.
В разі потреби для попереднього розгляду подання про нагородження можуть створюватися на громадських засадах комісії по нагородженню відомчими заохочувальними відзнаками.
7. Рішення про нагородження відомчою заохочувальною відзнакою приймається колегією міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади.
8. Про нагородження відомчою заохочувальною відзнакою працівників міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади видається наказ міністра, керівника відповідного органу.
9. Вручення відомчої заохочувальної відзнаки провадиться міністром, керівником іншого центрального органу виконавчої влади або за його дорученням членами колегії.
Особі, нагородженій відомчою заохочувальною відзнакою, видається посвідчення за підписом відповідно міністра, керівника іншого центрального органу виконавчої влади.
Відомчі заохочувальні відзнаки вручаються в урочистій обстановці. Вручення відзнак доцільно приурочувати до загальнодержавних свят, галузевих професійних свят, ювілейних дат працівників, підприємств, установ, організацій тощо.
10. У трудовій книжці особи, удостоєної відомчої заохочувальної відзнаки, робиться відповідний запис із зазначенням дати і номера наказу. Для військовослужбовців робиться відповідний запис в облікових документах.
11. Про вручення відомчої заохочувальної відзнаки складається протокол, який зберігається у справах управління (відділу) кадрів міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади.
12. Відомчі заохочувальні відзнаки у вигляді нагрудних знаків, значків носяться з правого боку грудей і розміщуються нижче знаків державних нагород України.
Відомчі заохочувальні відзнаки у вигляді медалей носяться з лівого боку грудей і розміщуються після знаків державних нагород України. Замість медалей нагороджений може носити планки до них, які розміщуються після планок державних нагород України.
(пункт 12 в редакції Указу Президента України від 09.09.2000 р. N 1055/2000)
13. Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, підприємства, установи і організації повинні пропагувати досягнення відзначених відомчими заохочувальними відзнаками, в тому числі в засобах масової інформації.
14. Втрачені відомчі заохочувальні відзнаки повторно не видаються.

Глава Адміністрації Президента України Є. КУШНАРЬОВ


(http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/l ... 34_97.html)
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12721
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Указ Президента України Про відомчі заохочувальні відзна

Повідомлення ABG » 07 січня 2011, 16:43

Матеріал Віктора Бузала:

НАГРУДНІ ЗНАКИ — спец, відзнаки, що виконують функції нагород, відмітних відзнак установ, організацій, служб тощо. За функц. призначенням Н. з. класифікуються як: нагородні (за досягнення у труд., громад.-політ., військ., спорт, діяльності), службові (вказують на належність до певних видів служб, та профес. діяльності), кваліфікаційні (надаються за досягнення певних рівнів профес. та спец, підготовки), академічні (для випускників вищих та середніх спец. навч. закладів), комеморативні або ювілейні (на відзнаку історичних подій, дат), членські (для членів громад, орг-цій, клубів тощо), сувенірні (на пам'ять про певні події, явища). У шир. розумінні до Н. з. належать: ордени, медалі, хрести, значки. Виготовляються з різноманіт. матеріалів, гол. чин. з металу. їх носять, як правило, на одязі з правого боку грудей. Вивчає Н. з. фалеристика — галузь спец, історичних дисциплін. Перші Н. з. виникли у Давньому Римі у вигляді круглих металевих блях (фалер), які виконували функції військ, відзнак і носилися на обладунках воїнів. З виникненням у 11 — 12 ст. рицар, орденів на одязі їх членів з'явилися Н. з. у формі емблем і прикрас з тканини та металу.

Перші українські Н. з. започатковано в кін. 19 — на поч. 20 ст. у громад, орг-ціях Зх. України. Як військ, відзнаки значного поширення Н. з. набули серед Укр. січових стрільців у складі австро-угор. армії під час Першої світ, війни 1914—18 та у військ, формуваннях УНР (зокрема, 1-го Запорізького полку ім. Т. Шевченка, Інструкторської школи старшин, Корпусу січових стрільців та ін.). Перші радянські Н. з. в Україні з'явилися 1917 як відмітні відзнаки для бійців червоної гвардії м. Одеси. В УРСР існувало 55 відзнак, у т. ч. 37 Н. з., З нагрудні медалі й 15 нагруд. значків. Нагородні Н. з. до держ. нагород УРСР (почесних звань УРСР, Почесної грамоти та Грамоти Президії ВР УРСР) встановлювалися Президією ВР республіки; Н. з. до Державної премії УРСР у галузі науки і техніки та Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка в галузі л-ри, журналістики, мист-ва й арх-ри — ЦК КПУ та РМ УРСР (23.IV 1969). Указами Президії ВР УРСР встановлено Н. з.: золотий — заслужений винахідник Української РСР та срібний — заслужений раціоналізатор Української РСР (17.У 1960), заслужений шляховик Української РСР (8.У 1962), заслужений меліоратор Української РСР (25.УІІІ 1966), заслужений механізатор сільського господарства Української РСР (20.XIІ 1966). Указом Президії ВР УРСР від 20.ІІ 1967 встановлено єдиний за формою Н. з. до почес. звань УРСР. Н. з. до почес. звань народний артист Української РСР, народний художник Української РСР, заслужений діяч науки і техніки Української РСР, заслужений діяч мистецтв Української РСР, заслужений винахідник Української РСР виготовлявся з позолоч. томпаку, а до почес. звань заслужений шахтар Української РСР, заслужений гірник Української РСР, заслужений металург Української РСР, заслужений будівельник Української РСР, заслужений енергетик Української РСР, заслужений шляховик Української РСР, заслужений зоотехнік Української РСР, заслужений ветеринарний лікар Української РСР, заслужений агроном Української РСР, заслужений механізатор сільського господарства Української РСР, заслужений меліоратор Української РСР, заслужений лісовод Української РСР, заслужений раціоналізатор Української РСР, заслужений майстер професійно-технічної освіти Української РСР, заслужений вчитель професійно-технічної освіти Української РСР, заслужений вчитель школи Української РСР, заслужений лікар Української РСР, заслужений юрист Української РСР, заслужений працівник культури Української РСР, заслужений працівник торгівлі Української РСР, заслужений артист Української РСР, заслужений майстер народної творчості Української РСР — з посрібленого томпаку. Президія ВР УРСР 9.Х 1967 затвердила опис Н. з. для осіб, яким присвоєно почесні звання. 25.У11 1969 засновано Н. з. до Почесної грамоти та Грамоти Президії ВР УРСР і затверджено їх описи. Із встановленням нових та ліквідацією існуючих почес. звань до опису Н. з. вносилися відповідні доповнення указами Президії ВР УРСР від 10.Х 1969, 24.ІІ 1970, 20.ІХ 1972, 3.ХІ 1975, 17.Х 1977, 16.Х 1978, 14.ІІ 1980, 23.1 1981, 1.Х 1981, 2.ХІІ 1981, 9.ІІ 1982, 21.УІ 1985, 15.ХІ 1988. Ост. указом встановлено, що Н. з. до почес. звань народний артист Української РСР, народний художник Української РСР, народний архітектор Української РСР виготовлявся з позолоч. томпаку, решта — з посрібленого томпаку. 25.IV 1969 встановлено Н. з., що вручалися особам при нагородженні Почесною грамотою (позолочений) та Грамотою (посріблений) Президії ВР УРСР. Н. з. як нагородні медалі та значки встановлювалися в УРСР також ЦК КПУ, РМ республіки, Укрпрофрадою, громад, орг-ціями: відмінник соціалістичного змагання комунального господарства УРСР (пост. РМ УРСР від 20.VII 1948, 17.IX 1948), відмінник народної освіти (пост. РМ УРСР від 27.IV 1956), почесний пожежник-доброволець (пост. РМ УРСР від 31.ІІІ 1958), нагрудна медаль лауреата премії імені М. Ос-тровського (пост. ЦКЛКСМУ від 10.IV 1958), відмінник соціалістичного змагання Української РСР (пост. РМ УРСР і Укрпрофради від 30.IV 1958), заслужений тренер УРСР (пост. Президії Ради Союзу спорт, товариств і орг-цій УРСР від 6.IV 1961), знатний кукурудзовод України (пост. ЦК КПУ та РМ УРСР від 11 .X 1961), знатний садовод-виноградар України (пост. ЦК КПУ та РМ УРСР від 13.ІІ 1962), знатний механізатор сільського господарства України трьох ступенів (пост. ЦК КПУ та РМ УРСР від 17.IV 1962), «150 років Т. Г. Шевченку» (пост. РМ УРСР від 14.УІІІ 1963); нагрудні медалі — лауреата премії ім. Я. Галана (встановлено Спілкою журналістів України 15.ІХ 1964), «А. С. Макаренко» (пост. РМ УРСР від 11.IX 1964), відмінник служби побуту Української РСР (пост. РМ УРСР і Укрпрофради від 17.IV 1965), «50 років Української Радянської Соціалістичної Республіки» (пост. Президії ВР УРСР від 20.ХІІ 1967), «За роботу без аварії» (пост. РМ УРСР від 4. III 1970) та ін. Перші Н. з. незалежної України встановлювалися як комеморативні відзнаки для військовослужбовців та служб, відзнаки депутатів ВР України. Наказом командувача ВМС України 21.VI 1993 встановлено «Пам'ятний знак організаційної групи ВМС України». Вручення Н. з. до почесних звань України нового зразка розпочалося у лип. 1994. Відповідно до ст. 4 Закону «Про державні нагороди України» (2000) указом Президента України «Про почесні звання України» від 29.УІ 2001 затверджено опис нового зразка Н. з. до почес. звань України. Н. з. до почес. звань народний артист України, народний архітектор України, народний художник України виготовляються з позолоч. срібла, Н. з. до інших 30 почес. звань — із срібла. Перше вручення Н. з. нового зразка відбулося 23.УІІІ 2001. Описи Н. з. до Національної премії України імені Тараса Шевченка, Держ. премій України в галузі науки і техніки, в галузі арх-ри, ім. Олександра Довженка затверджені Президентом України. Вперше у прав, полі незалеж. України Н. з. визначено указами Президента України «Про відомчі заохочувальні відзнаки» від 18.ХІ 1996 та «Про Примірне положення про відомчі заохочувальні відзнаки» від 13.ІІ 1997, якими міністерствам, ін. центральним органам викон. влади надано право встановлювати власні заохочувальні відзнаки, в т. ч. у вигляді Н. з. У 1995—2001 в Україні встановлено бл. 60 Н. з., які виконують функції нагород, відзнак органів держ. управління. Встановлені наказами відповід. міністерств і відомств за рішенням Комісії держ. нагород та геральдики при Президентові України: М-во агр. політики України — «Знак пошани» і «Відмінник аграрної освіти та науки» 3 ступенів (обидва — 2000); М-во внутр. справ України — «Почесний знак МВС України», «За відзнаку в службі» та «Кращому працівникові пожежної охорони» (всі — 1995), «Хрест слави» (1997), «За бездоганну службу в ДАІ» (2000); М-во економіки України — «За сумлінну працю» 3 ступенів (1998); М-во палива та енергетики України — «Шахтарська слава» 3 ступенів (1995), «Шахтарська доблесть» 3 ступенів (1996), «Почесний енергетик України» та «Відмінник енергетики України» (обидва — 1998), «Почесний працівник державної воєнізованої гірничорятувальної служби у вугільній промисловості», «За службу в державній воєнізованій гірничорятувальній службі у вугільній промисловості» та «Почесний працівник вугільної промисловості України» (всі — 1999); М-во культури і мистецтв України — «За досягнення в розвитку культури і мистецтва» та «За багаторічну плідну працю в галузі культури» (обидва — 1998); М-во України з питань надзв. ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорноб. катастрофи—«Почесна відзнака МНС України» та «За відвагу в надзвичайній ситуації» 2 ступенів (усі — 1997); М-во оборони України—«Доблесть і честь», «Ветеран військової служби», «5 років Збройним Силам України» (всі—1996) та «10 років Збройним Силам України» (2001); М-во освіти і науки України — «За досягнення» (1998), «Відмінник освіти України» (2000); М-во праці і соціальної політики України — «За сумлінну працю» (1998); М-во транспорту України — «Відмінник воєнізованої охорони Укрзалізниці» (1999), «Почесний автотранспортник», «Почесний працівник транспорту України», «Почесний дорожник» (усі — 2000), «Почесний працівник морського і річкового транспорту» та «Залізнична слава» 3 ступенів (обидва — 2001); М-во юстиції України — «За заслуги» (1999); Держ. комітет України по зем. ресурсах — «Почесний землевпорядник України» (1998); Держ. комітет зв'язку та інформатизації України — «Почесний зв'язківець України» (1997); Держ. комітет України з енергозбереження — «Знак пошани» (2001); Держ. комітет ліс. г-ва України — «Відмінник лісового господарства України» і «За бездоганну службу в державній лісовій охороні» (обидва — 1999); Держ. комітет молодіж. політики, спорту і туризму України — «Почесний працівник туризму України» (1998); Держ. комітет пром. політики України — «За сумлінну працю» (1998); Держ. комітет у справах охорони держ. кордону України — «Почесний прикордонник України» (1997) і «За мужність в охороні державного кордону України» (2000); Держ. комітет стандартизації, метрології та сертифікації України — «За заслуги в стандартизації, метрології, сертифікації та акредитації» (1997); Нац. космічне агентство України — «Почесний працівник космічної галузі України» і «Ветеран космічної галузі України» (обидва — 2000); Антимонопольний комітет України — «Знак пошани» (1998); Держ податкова адміністрація України — «За відзнаку в службі» (2000); Держ. митна служба України — «Почесний митник України» (1996); Держ. департамент України з питань виконання покарань — «Почесний працівник», «За відзнаку в службі» та «Відмінник служби» 2 ступенів (усі — 2001); Фонд держ. майна України — «Знак пошани» (2001); Служба безпеки України — «Почесна відзнака СБУ» (1996); Гол. управління держ. служби України — «За сумлінну працю» (1998); Держ. комітет України по гідрометеорології — «Почесний працівник гідрометслужби України» (1999); Держ. комітет України по житл.-комунал. г-ву — «За трудову відзнаку в житлово-комунальному господарстві України» (1997); Держ. комітет України у справах захисту прав споживачів — «За заслуги» (1997); Комітет по нагляду за охороною праці України — «За доблесну службу» (1999). Нагородні Н. з. також вручаються до Почесної грамоти КМ України (пост. КМ України від 5.1 1998), відзнак Київ, міської ради, ряду обл. рад. Службові Н. з. встановлено для нар. депутатів України, депутатів ВР АР Крим, обласних, районних, міських і селищних рад, працівників ряду міністерств і відомств України. Нагородні Н. з. носять, як правило, з правого боку грудей, службові — з лівого (у вигляді значків) та правого (у вигляді служб, відзнак). Див. також Відзнаки Президента України, Державні премії України, Державні нагороди України, Звання почесні.

Літ.: Відзнаки Укр. РСР. К.., 1971; Семотюк Я. Укр. військ, відзнаки: Ордени, хрести, медалі та нашивки. Торонто—К., 1991; Нагороди України: Історія, факти, док-ти, т. 1—3. К., 1996; Відзнаки Президента України: Ордени, медалі, нагородна зброя. К., 1999.

(http://cyclop.com.ua/content/view/410/1/1/20/ ; http://zakony.com.ua/juridical.html?catid=42217)
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12721
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Указ Президента України Про відомчі заохочувальні відзна

Повідомлення ABG » 26 листопада 2011, 14:25

Буде якась "чистка":

ДОРУЧЕННЯ ПРЕЗИДЕНТА. Мін’юст здійснить перевірку додержання законодавства про державну реєстрацію актів щодо встановлення відомчих заохочувальних відзнак

ДОРУЧЕННЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
Щодо вдосконалення порядку встановлення відомчих заохочувальних відзнак, порядку затвердження положень про них, порядку нагородження такими відзнаками
З метою впорядкування встановлення та використання відомчих заохочувальних відзнак:
М.АЗАРОВУ
1. Внести пропозиції щодо вдосконалення порядку встановлення відомчих заохочувальних відзнак, порядку затвердження положень про них, порядку нагородження такими відзнаками.
2. Опрацювати питання щодо визначення обгрунтованої кількості відомчих заохочувальних відзнак та забезпечення скорочення бюджетних витрат, пов’язаних із відомчими заохочувальними відзнаками, та за результатами опрацювання внести в установленому порядку відповідні пропозиції.
Термін – 1 березня 2012 року
О.ЛАВРИНОВИЧУ
Забезпечити перевірку у міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, інших органах, акти яких відповідно до законодавства підлягають державній реєстрації і якими встановлено відомчі заохочувальні відзнаки, стану додержання законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів стосовно нормативно-правових актів щодо встановлення відомчих заохочувальних відзнак, затвердження положень про такі відзнаки та вжити в разі потреби відповідних заходів реагування,
Термін – 1 січня 2012 року

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ
18 листопада 2011 року


(http://www.minjust.gov.ua/0/37605)
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12721
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Указ Про відомчі заохочувальні

Повідомлення Slavnik » 30 травня 2012, 17:48

http://www.president.gov.ua/documents/14795.html
http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/365/2012

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
№ 365/2012
Про відомчі заохочувальні відзнаки

З метою вдосконалення порядку встановлення та використання відомчих заохочувальних відзнак, визначення їх обгрунтованої кількості та зменшення бюджетних витрат, пов'язаних із нагородженням відомчими заохочувальними відзнаками, постановляю:

1. Затвердити Положення про відомчі заохочувальні відзнаки (додається).

2. Міністрам, керівникам центральних органів виконавчої влади, керівникам (командувачам) військових формувань, державних правоохоронних органів забезпечити в установленому порядку перегляд актів про встановлення відомчих заохочувальних відзнак, приведення таких актів у відповідність із вимогами цього Указу, дотримання закону про державну реєстрацію наказів щодо встановлення відомчих заохочувальних відзнак та положень про відомчі заохочувальні відзнаки.

Запропонувати Генеральному прокуророві України переглянути акти щодо відомчих заохочувальних відзнак з метою оптимізації цих відзнак.

3. Визнати такими, що втратили чинність:

Указ Президента України від 18 листопада 1996 року №1094 «Про відомчі заохочувальні відзнаки»;

Указ Президента України від 13 лютого 1997 року №134 «Про Примірне положення про відомчі заохочувальні відзнаки»;

Указ Президента України від 9 вересня 2000 року №1055 «Про внесення змін до Указу Президента України від 13 лютого 1997 року №134»;

пункт 5 змін, що вносяться до деяких указів Президента України, затверджених Указом Президента України від 29 жовтня 2003 року №1227 «Про внесення змін до деяких указів Президента України»;

Указ Президента України від 15 червня 2004 року №650 «Про встановлення єдиного зразка колодки до медалей відомчих заохочувальних відзнак»;

Указ Президента України від 28 листопада 2007 року №1158 «Про внесення змін до Указу Президента України від 18 листопада 1996 року №1094»;

Указ Президента України від 27 березня 2008 року №274 «Про внесення зміни до Примірного положення про відомчі заохочувальні відзнаки»;

Указ Президента України від 28 січня 2009 року №46 «Про внесення зміни до Указу Президента України від 18 листопада 1996 року №1094».

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ
30 травня 2012 року


ЗАТВЕРДЖЕНО
Указом Президента України
від 30 травня 2012 року №365/2012

ПОЛОЖЕННЯ
про відомчі заохочувальні відзнаки


1. Відомчі заохочувальні відзнаки (далі - відомчі відзнаки) встановлюються з метою заохочення та відзначення особистих трудових досягнень у професійній, службовій діяльності, за бездоганну службу та особливі заслуги під час виконання службових обов'язків працівників центральних органів виконавчої влади, підприємств, установ, організацій, що входять до сфери їх управління, військовослужбовців та працівників військових формувань, осіб рядового і начальницького складу, працівників державних правоохоронних органів.

2. Відомчими відзнаками відзначаються:

медалями «10 років сумлінної служби», «15 років сумлінної служби», «20 років сумлінної служби», «Ветерану служби» - військовослужбовці, особи рядового і начальницького складу;

нагрудним знаком - працівники міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, особи, зазначені в абзаці другому цього пункту, а також працівники військових формувань, працівники державних правоохоронних органів;

подякою, грамотою, почесною грамотою - працівники міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, підприємств, установ, організацій, що входять до сфери їх управління, військовослужбовці та працівники військових формувань, особи рядового і начальницького складу, працівники державних правоохоронних органів.

Особи, зазначені в абзацах другому - четвертому цього пункту, можуть відзначатися відповідними відомчими відзнаками також після виходу на пенсію.

3. Відомча відзнака встановлюється з одночасним затвердженням положення про відомчу відзнаку та ескізу відомчої відзнаки наказом відповідно керівника центрального органу виконавчої влади, керівника (командувача) військового формування, державного правоохоронного органу, який згідно із законодавством України уповноважений видавати накази, що є нормативно-правовими актами.

У міністерстві може бути встановлено не більше трьох нагрудних знаків, іншому центральному органі виконавчої влади - один, у військовому формуванні або державному правоохоронному органі, що не перебуває у підпорядкуванні центрального органу виконавчої влади, - не більше трьох; ступені нагрудних знаків не встановлюються.

Положенням про відомчу відзнаку визначаються підстави відзначення осіб відомчою відзнакою, порядок представлення до відзначення, розгляду матеріалів та прийняття рішення про відзначення або відмову у відзначенні, опис відомчої відзнаки, порядок вручення, носіння, зберігання відомчої відзнаки, а також гранична кількість відомчих відзнак, якими можуть бути відзначені працівники, військовослужбовці, особи рядового і начальницького складу протягом календарного року.

Ескіз відомчої відзнаки в установленому порядку попередньо погоджується з Комісією державних нагород та геральдики.

Відомчі відзнаки не можуть відтворювати державні нагороди України і повинні відповідати таким вимогам:

діаметр медалі має становити 32 мм, розмір прямокутної колодки до медалі - 28х42 мм, фігурної дужки та заокругленого виступу до колодки - відповідно 30x2 мм та 2 мм;

розмір нагрудного знака не може перевищувати 45х45 мм; колодки нагрудний знак не має;

розмір планок медалі, нагрудного знака має становити 28х12 мм;

медалі та нагрудні знаки мають виготовлятися з недорогоцінного металу, подяки, грамоти, почесні грамоти - на папері.

4. Відзначення відомчою відзнакою провадиться:

наказом керівника відповідного центрального органу виконавчої влади - щодо працівників цього органу виконавчої влади, підприємств, установ, організацій, що входять до сфери його управління, а в разі, якщо у підпорядкуванні центрального органу виконавчої влади перебуває військове формування або державний правоохоронний орган, - також щодо військовослужбовців і працівників такого військового формування, державного правоохоронного органу, осіб рядового і начальницького складу;

наказом керівника (командувача) військового формування, що не перебуває в підпорядкуванні центрального органу виконавчої влади, - щодо військовослужбовців та працівників цього військового формування;

наказом керівника державного правоохоронного органу, що не перебуває в підпорядкуванні центрального органу виконавчої влади, - щодо військовослужбовців та працівників цього органу.

5. Особі, відзначеній відомчою відзнакою у вигляді медалі, нагрудного знака, видається посвідчення за підписом керівника відповідного центрального органу виконавчої влади, керівника (командувача) військового формування, державного правоохоронного органу.

6. Про вручення відомчої відзнаки складається протокол, зберігання якого забезпечується відповідно центральним органом виконавчої влади, органом управління військового формування або державним правоохоронним органом.

7. Відомча відзнака у вигляді медалі носиться з лівого боку грудей і розміщується після знаків державних нагород України та іноземних державних нагород.

За наявності в особи декількох медалей, зазначених у абзаці другому пункту 2 цього Положення, носиться лише та, що була вручена останньою.

Відомчі відзнаки у вигляді нагрудних знаків носяться з правого боку грудей і розміщуються нижче знаків державних нагород України, іноземних державних нагород. За наявності в особи декількох нагрудних знаків носиться не більше трьох таких знаків.

Замість нагрудних знаків та медалей нагороджений відомчими відзнаками може носити планки до них, які розміщуються після планок державних нагород України, іноземних державних нагород.

8. У разі втрати відомчої відзнаки дублікат відзнаки не видається.

Глава Адміністрації Президента України С.ЛЬОВОЧКІН
Аватар користувача
Slavnik
 
Повідомлення: 51
З нами з: 28 травня 2012, 20:31
Звідки: Донецьк

Re: Указ Про відомчі заохочувальні

Повідомлення ABG » 30 травня 2012, 18:27

У міністерстві може бути встановлено не більше трьох нагрудних знаків, іншому центральному органі виконавчої влади - один, у військовому формуванні або державному правоохоронному органі, що не перебуває у підпорядкуванні центрального органу виконавчої влади, - не більше трьох; ступені нагрудних знаків не встановлюються.

Ну от і "почистили"!
Тепер лише треба вияснити які "старі" відомчі відзнаки залишаться, а які скасовуються.
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12721
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Указ Президента України Про відомчі заохочувальні відзна

Повідомлення Slavnik » 30 травня 2012, 18:43

Для цього тепер і є окрема структура в Адміністрації президента....

Зверніть увагу - обмежена кількість нагород на протязі року!
Для деяких міністерств, наприклад МНС, це мабудь не зовсім правильно. Стіхійні лиха і їх ліквідацію не завжди можна спрогнозувати!

Резюме: люди роблять справу, не словами, а ділом.
Вважаю Указ своєчасним, в якому вже давно була потреба!
Аватар користувача
Slavnik
 
Повідомлення: 51
З нами з: 28 травня 2012, 20:31
Звідки: Донецьк

Re: Указ Президента України Про відомчі заохочувальні відзна

Повідомлення Mykola Chmyr » 31 травня 2012, 21:30

Ярило написав:Вважаю Указ своєчасним, в якому вже давно була потреба!

Потреба, може, і була, але не в такому указі.
Звісно, чутки про глобальну реформу в цій сфері почали ходити досить давно, однак прочитане в Указі перевершило найгірші очікування.

Отже, що ми тепер маємо?
Президентський указ від 30.05.12 № 365 видано, крім всього іншого, з метою "визначення їх (відомчих заохочувальних відзнак) обгрунтованої кількості та зменшення бюджетних витрат, пов'язаних із нагородженням відомчими заохочувальними відзнаками".
Питання:А що таке "обгрунтована кількість" і хто її визначив? Чому міністерство може тепер мати три нагрудних знака, а інший центральний орган виконавчої влади - лише один? Чому не два, наприклад? Тим більше, що інші центральні органи виконавчої влади вельми різнорідні за кількістю працівників та обсягом завдань. Неможна ж порівнювати, наприклад, Державну податкову службу та Державну архівну службу.

Далі. В новому положенні відсутній конкретний перелік видів відзнак. Раніше це були медалі, нагрудні знаки, значки, грамоти, вітальні листи. Тепер мова йде про медалі, нагрудні знаки, подяки, грамоти, почесні грамоти. Якщо я правильно зрозумів, медалей тепер може бути лише 4 і всі за вислугу (по суті - одна в 4-х ступенях). Виходить, що військові будуть отримувати лише їх, оскільки в переліку категорій осіб, які можуть відзначатися нагрудними знаками, значаться лише працівники.

Міністри віднині позбавлені права нагороджувати осіб, котрі не служать у ввірених їм органах влади, але мають ті чи інші заслуги перед ними. Ця норма вельми суперечлива, виходить, таких осіб потрібно тепер до держнагород подавати?

Не піддається розумному поясненню також норма про відсутність степенів у нагрудних знаків - і так не залишається, чим нагороджувати.Не визначено порядок погодження ескізів відзнак з Комісією держнагород та геральдики. До речі, слово "ескіз" вжито невірно - адже ескізом називають незакінчений твір, загальний начерк майбутньої картини. Слід було вжити слово "малюнок". Крім того, неясно, як це Комісія буде "погоджувати" - вона ж не постійно діючий орган? Якби було прописано, що відзнаки засновуються після позитивного висновку Комисії, було б логічніше.

Загальні вимоги до зовнішнього вигляду медалей і нагрудних знаків - справа потрібна, але в даному випадку вийшло як завжди. По-перше, медаль може мати будь-яку форму, не обов'язково круглу. Навіщо реанімувати суто радянські підходи? По-друге, нічого поганого немає в тому, що нагрудний знак мав би розмір 50 чи 55 мм. І чому медалі та знаки мають виготовлятися обов'язково з недорогоцінних металів - жаба давить, чи що?

Звертає на себе увагу вживання в положенні замість слова "нагородження" слова "відзначення" - очевидно, так хотіли зайвий раз підкреслити нижчий статус відомчих відзнак. Характерно, що для відзначення відомчою відзнакою тепер не потрібне рішення колегії міністерства чи іншого органа виконавчої влади, як це було прописано в попередньому примірному положенні.В принципі, це цілком логічно - все одно на практиці міністри приймали рішення самі. Крім того, вилучено пункти про порядок висунення кандидатур, про запис в трудових книжках (облікових документах) дат і номерів наказів про нагородження.

Дивує трепетливе ставлення авторів указу до нагород іноземних держав - тепер вони мають перевагу в порядку носіння перед відзнаками українських відомств. У той же час нічого не сказано про нагороди колишнього СРСР - вважати їх іноземними, чи якби теж українськими.

Прогноз:
1. Розвал систем заохочувальних відзнак в міністерствах та відомствах, негативний вплив на моральний дух.
2. Хтось вельми непогано заробить на переробці малюнків медалей та нагрудних знаків. В існуючому вигляді, навіть за відповідності згаданим вище вимогам, Комісію вони наврядчи пройдуть. Відстояти вже звичний зовнішній вигляд вдасться лише тим відомствам, керівники котрих мають вплив в Адміністрації
3. Норма про обмеження кількості нагрудних знаків протримається недовго. З одного боку, буде мати місце тиск з боку керівників відомств, з іншого - бажання заробити гроші з боку "придворних" розробників.
4. Будуть мати місце спроби заснування в міністерствах квазівідзнак типу "пам'ятних знаків", "цінних подарунків" і т.п. з метою обійти вимоги указу від 30.05.12.
А взагалі потрібно спочатку реформувати систему державних нагород, а потім знищувати відомчі!
Аватар користувача
Mykola Chmyr
Moderator
 
Повідомлення: 3953
З нами з: 19 грудня 2009, 18:12
Звідки: Київ

Re: Указ Президента України Про відомчі заохочувальні відзна

Повідомлення Царенко » 01 червня 2012, 09:09

Миколо, міністерства та відомства якось вивернуться: створять "громадські благодійні фонди", "ветеранські організації" з неміряною кількістю власних відзнак, а нагороджувати ними теж будуть ті самі чиновники. До речі, це вже усталена практика - сам влітку 2010 р. отримав від начальника УМНС відзнаку "Благодійного фонду сприяння пожежній охороні" ;)
Царенко
 
Повідомлення: 115
З нами з: 30 вересня 2010, 15:25

Re: Указ Президента України Про відомчі заохочувальні відзна

Повідомлення Mykola Chmyr » 01 червня 2012, 10:20

Ну, так і я про те ж. А видали б нормальний указ, не було б потреби викручуватися... :(
Аватар користувача
Mykola Chmyr
Moderator
 
Повідомлення: 3953
З нами з: 19 грудня 2009, 18:12
Звідки: Київ

Re: Указ Президента України Про відомчі заохочувальні відзна

Повідомлення Slavnik » 01 червня 2012, 21:05

Статус наград ссср определен постановление президиума верховного совета Украины в 1992 году и зу о госнаградах. Следовательно на них роспрастраняется и норма админкодекса как на награды украины и все остальные законодательные акты о наградах украины. Думаю об этом не надо вести полемику как их носить!
Аватар користувача
Slavnik
 
Повідомлення: 51
З нами з: 28 травня 2012, 20:31
Звідки: Донецьк

Re: Указ Президента України Про відомчі заохочувальні відзна

Повідомлення Slavnik » 22 червня 2012, 23:49

В продовження теми:
В пятницю, 22 червня 2012 р. Вийшов "Урядовий курьер" номер 111
На сторінці 7 інформація по цій темі.
Аватар користувача
Slavnik
 
Повідомлення: 51
З нами з: 28 травня 2012, 20:31
Звідки: Донецьк

Re: Указ Президента України Про відомчі заохочувальні відзна

Повідомлення Slavnik » 22 червня 2012, 23:59

http://www.ukurier.gov.ua/uk/articles/n ... pensaciya/

Нагорода — не компенсація
Сергій БЕЛЯЄВ

НА ЧАСІ 
Указ Президента урівноважить систему відомчих відзнак
Сергій БЕЛЯЄВ, керівник управління державної геральдики та церемоніалу Адміністрації Президента

Відомчі відзнаки — складова частина нагородної системи країни. Їх запроваджують для морального заохочення працівників на галузевому рівні. Але масове встановлення відзнак знецінює сам інститут нагородження та перетворює їх на предмети задоволення амбіцій.
В Україні міністерства та відомства станом на 2010 рік встановили без системного співвідношення між собою понад 400 видів нагрудних знаків та медалей, які вручали сотням і тисячам осіб. У відомствах делікатно пояснюють: «Нам дають недостатньо державних нагород, а людей треба чимось заохочувати, ось і запроваджуємо власні нагрудні знаки». 
Без ризику для життя
На жаль, окрім нагороджень працівників до державних та професійних свят, існувала практика міжвідомчого «обміну» такими відзнаками та вручення їх до днів народження як подарунків. Запроваджено чимало нагород «За сприяння…» для «спонсорів». Деякі відомства та їх підрозділи вручали прикрашені камінням нагрудні зірки діаметром до 80 мм! Кілька видів відомчих нагрудних знаків «Учасник параду» вручали молодим військовикам за кожну ходу Хрещатиком. Тож  певне коло наших співгромадян «відзначали» десятьма, а то й тридцятьма солідними на вигляд нагородами не тільки без війни, а й без будь-якого ризику для життя. Назви відзнак красномовні: «Золота зірка «За заслуги», «За честь і славу», «Слава і честь», «Хрест Слави» тощо. Частину з них за виглядом можна зарахувати до ювелірних виробів.  Державні нагороди України — ордени «За заслуги» та «За мужність» мають вигляд скромніший.
Вітчизняні виробники нагород кажуть: «Українські відзнаки за якістю найкращі в світі!» Це так. Відзнаки гарні, були б здобутки! Кожен сам може вирішити, в якій галузі у нас прогрес. З огляду на відзнаки, прогрес був усюди. Треба сказати, що в багатьох відомствах відзнаки видавали ще як компенсацію невисокої заробітної платні, щоб хоч якось заохотити молодь та професіоналів. Але нагорода — це не компенсація.
Вагомим аргументом для отримання нагороди у будь-якій країні є героїчний вчинок, визначні заслуги особи у певній галузі з поліпшення життя людей або висока професійна майстерність. Наші ветерани носять ордени і медалі, заслужені ратним подвигом та важкою післявоєнною працею. Добре, коли нове покоління підтримує кращі традиції минулого, але спроба досягти слави попередніх поколінь через одягання зовнішніх атрибутів заслуг нагадує маскарад та знецінює подвиги ветеранів.
Повага суспільства
Зловживання, пов’язані з використанням відзнак, знижують їх соціальну цінність та негативно впливають на ставлення суспільства до нагород загалом. Подібна девальвація нагородної системи відбувалася в Російській імперії, після чого статути деяких нагород було переглянуто. Орденська реформа Франції 1963 року скасувала майже всі відомчі ордени, кількість яких сприяла їх знеціненню, замість них було засновано Національний орден Заслуг з більш ліберальними умовами, ніж Орден Почесного Легіону. 
В Україні для заохочення фахівців на галузевому рівні потрібна врівноважена система відомчих відзнак, кількість, статус і розміри яких гармонійно співвідносилися б з державними нагородами. Саме на це спрямована дія нового Указу Президента України щодо відомчих відзнак.
Міністерству для відзначення працівників достатньо кількох універсальних відзнак. Відзначення друзів та інших осіб, які не працюють у відомстві, залишилося у минулому. Наступним кроком буде затвердження саме зразків відомчих відзнак та встановлення кількісних квот нагороджень на рік. Назви нагород повинні вказувати на конкретні заслуги у виконанні службових обов’язків, без зазіхання на славу та велич. Такий підхід до нагородної справи дасть змогу органам виконавчої влади зекономити бюджетні кошти та проводити заохочення помірковано, а громадянам — відчувати значущість кожної нагороди як віддзеркалення поваги суспільства до результатів плідної праці. 

ДУМКИ З ПРИВОДУ
                                 
Олександр СОПОВ, директор ВТО «ОРДЕН», заслужений працівник промисловості України:
— 9 червня набрав чинності Указ Президента № 365/2012 від 30.05.2012 р., що стало справжнім шоком як для фалеристів, так і для виробників нагород. Але насамперед — для міністерств та відомств.
Інтернет бурлить, але — рішення прийнято, і завдання усіх причетних полягає в тому, щоб за нових правил гри добитися такого:
— розробникам і виробникам нагород, спираючись на створення за більш ніж 20 років традицій української фалеристики, створити стрункі та оригінальні системи нагород для кожного центрального органу виконавчої влади та, головне, забезпечити при чинному Президентові такий рівень виготовлення відомчих нагород, який дасть змогу їм не тільки утриматись на верхньому щаблі світового табеля про ранги, а і посісти там домінантні позиції;
— міністерствам та відомствам — в умовах обмеженого ресурсу (максимум три нагрудних знаки на міністерство і один (!) на інші ЦОВВ + чотири «пісочних» медалі силовикам) підняти авторитет заслужено нагороджених співробітників і престиж самих нагород;
— відповідним державним органам — створити оптимальні умови для виконання прийнятого указу, не вихлюпнувши з водою й дитини, а саме: чітко та однозначно описати нові правила гри, ліквідувавши непорозуміння серед усіх категорій виконавців і відповісти на запитання, які, без всякого сумніву, виникнуть під час спроб реалізувати положення нового указу.
Низка запитань, на мій погляд, вже виникла:
Обмеження на кількість нагород, які носять, стосується повсякденного одягу чи парадного?
Нарешті є єдиний розмір планок! А правила їх носіння на повсякденному та парадному одязі? Чи є обмеження за кількістю? Носити праворуч чи ліворуч?
Указ вимагає «привести у відповідність» накази міністерств та відомств, але чинні нагороди ним не скасовано. Скільки часу вони будуть легітимні? Всі або максимум 3+4?
Вважаю, що навряд чи цей список остаточний, тому пропоную всім небайдужим доповнити його за електронною адресою: admin@vto-orden.com.ua
                                   
Віктор БУЗАЛО, кандидат історичних наук, заслужений діяч науки і техніки України:   
— Відомчі відзнаки, за термінологією Євро-12 — поле «гри» Кабінету Міністрів України. Фактично ці відзнаки є нагородами урядовими і головним  їх «тренером» мав би бути Кабмін. Комісія з державних нагород та геральдики має підстави для фахового геральдичного розгляду поданих ескізів нагород, але рішення про їх запровадження мало б належати найвищому органу виконавчої влади. Варто було б підняти статус нагород Кабінету Міністрів та Верховної Ради України, запровадивши системи їх нагород у вигляді  нагрудних знаків.
                                   
Микола ОМЕЛЬЧЕНКО, президент Клубу колекціонерів:
— Президент навів лад у відомчих нагородах. Чекаємо таких самих рішучих і сміливих кроків щодо всієї системи державних нагород України.
Настав час створити державний геральдичний реєстр гербів, починаючи з обласних і закінчуючи особистими іменними. 
Аватар користувача
Slavnik
 
Повідомлення: 51
З нами з: 28 травня 2012, 20:31
Звідки: Донецьк

Re: Указ Президента України Про відомчі заохочувальні відзна

Повідомлення Mykola Chmyr » 23 червня 2012, 22:26

Ліньки набирати багато тексту, тому дам посилання на форум, де висловив думки з цього приводу:
http://sammler.ru/index.php?showtopic=1 ... try1361140
Аватар користувача
Mykola Chmyr
Moderator
 
Повідомлення: 3953
З нами з: 19 грудня 2009, 18:12
Звідки: Київ

Re: Указ Президента України Про відомчі заохочувальні відзна

Повідомлення Mykola Chmyr » 25 березня 2013, 17:25

Аватар користувача
Mykola Chmyr
Moderator
 
Повідомлення: 3953
З нами з: 19 грудня 2009, 18:12
Звідки: Київ

Re: Указ Президента України Про відомчі заохочувальні відзна

Повідомлення ABG » 28 квітня 2013, 09:26

Указ Президента України

Про внесення змін до Положення про відомчі заохочувальні відзнаки

1. Внести до Положення про відомчі заохочувальні відзнаки, затвердженого Указом Президента України від 30 травня 2012 року № 365 "Про відомчі заохочувальні відзнаки", такі зміни:

1) пункт 1 доповнити словами "а також інших осіб, визначених цим Положенням";
2) пункт 2 доповнити абзацом такого змісту:
"Нагрудним знаком, подякою, грамотою, почесною грамотою Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, крім осіб, зазначених в абзацах третьому - п'ятому цього пункту, також можуть бути відзначені інші працівники сфери освіти";
3) абзац другий пункту 4 доповнити словами "а наказом Міністра освіти і науки, молоді та спорту України - також щодо відповідних осіб, зазначених в абзаці шостому пункту 2 цього Положення".

2. Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Президент України В. ЯНУКОВИЧ

м. Київ
20 серпня 2012 року
№ 483/2012

http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/483/2012/paran2#n2
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12721
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Далі

Повернутись в Відомчі нагороди та відзнаки

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 6 гостей