Проблеми топоніміки (обговорення)

Адміністративно-територіальний устрій, картографія, топоніміка

Проблеми топоніміки (обговорення)

Повідомлення Балимба » 16 червня 2010, 17:31

Можливо запитання задаю не в зовсім відповідній темі, але не впевнений чи потрібно відкривати нову тему. Мене цікавить можливе значення і походження топоніму ЯДЕРНИЙ. Пошук в Інтернеті нічого не дав, з причини того, що російське слово з таким же написанням займає основну частину знайденої інформації. Буду вдячний за будь-яку допомогу. Питання принципове, оскільки стоїть питання про збереження цього топоніму.
Аватар користувача
Балимба
 
Повідомлення: 125
З нами з: 21 грудня 2009, 21:39

Re: Проблеми топоніміки

Повідомлення ABG » 16 червня 2010, 19:10

Балимба написав: можливе значення і походження топоніму ЯДЕРНИЙ.

Цікаво, що це за топонім: назва поля, річки (гідронім), лісу?
Ядерний, очевидно, стосується не лише фізики. Наприклад, горіх також має ЯДРО.
Словник дає доволі багато значень:

ЯДЕРНИЙ, -а, -е. 1. Великого розміру (перев. про зерно, насіння і т. ін.); добірний. // Великий, яскравий (про небесні світила). // Здоровий, міцний, кремезний (про людину). // Лапатий, рясний (про сніг, дощ). // Налитий, соковитий (про плоди, зелень і т. ін.). // Свіжий, прохолодний (про повітря, пору дня чи року і т. ін.). 2. перен. Змістовний, влучний, виразний (про слова, вислови). 3. Родючий (про ґрунт).

ЯДЕРНИЙ, -а, -е. Прикм. до ядро 1, 2, 4. // Пов'язаний з використанням енергії, що виділяється під час перетворень атомних ядер. <> Ядерна зброя – те саме, що атомна зброя. Ядерна реакція – перетворення атомних ядер, при взаємодії їх з елементарними частинками або іншими ядрами. Ядерна фізика: розділ фізики, що вивчає структуру і властивості атомних ядер і їх перетворення – процеси радіоактивного розпаду і ядерні реакції. Ядерний інцидент – будь-яка подія або ряд подій одного й того ж походження, що завдають ядерної шкоди.

(http://www.slovnyk.net/?swrd=%FF%E4%E5%F0%ED%E8%E9)
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Проблеми топоніміки

Повідомлення Балимба » 16 червня 2010, 22:10

В даний час цей топонім, точніше мікротопонім вживається в назві кутка села. Очевидно вперше в літературі він зафіксований в часи складання Йосифінської метрики. В Словнику мікрогідронімів України (серед матеріалів на основі яких він складений очевидно була і Йосифінська метрика, оскільки дати першої згадки про вживання назви відносяться до 1780 років) вказаний Ядерний як потік, тобто гідронім, але очевидно в той час була допущена помилка - повинно бути не "потік Ядерний" а "потік з Ядерного" по аналогії з назвою ще кількох потічків на території села. В окремих документах 19 століття зустрічаються записи для додаткової ідентифікації людей - "Іван Козьмин з Ядерного" і т.п. В даний час у звязку з складанням електронного реєстру виборців необхідно вказати адреси людей за трьома пунктами - назва населеного пункту, назва вулиці (кутка,дільниці і т.д.) і номер будинку. Оскільки село гірське і дати назви вулицям дуже важко (їх на території села більше 80) то було прийнято рішення зберегти історичні назви кутків (все-таки 9 - це не понад 80). Але районне керівництво вперто відмовляє в праві на існування такої назви як Ядерний ( чомусь для більшості чиновників вона асоціюється з Я ДУРНИЙ). На всі аргументи, що це назва історична - вимога дати її походження і значення. До речі на території села ще один цікавий мікротопонім - КНЯЖІВ. Десь читав, що вживання в саме такої форми ( а не КНЯЗІВ) це збереження норми давньоруської мови. Правда ця назва не викликає особливих заперечень.
Аватар користувача
Балимба
 
Повідомлення: 125
З нами з: 21 грудня 2009, 21:39

Re: Проблеми топоніміки

Повідомлення Метя » 05 жовтня 2010, 18:20

Балимба написав:В даний час цей топонім, точніше мікротопонім вживається в назві кутка села. Очевидно вперше в літературі він зафіксований в часи складання Йосифінської метрики. В Словнику мікрогідронімів України (серед матеріалів на основі яких він складений очевидно була і Йосифінська метрика, оскільки дати першої згадки про вживання назви відносяться до 1780 років) вказаний Ядерний як потік, тобто гідронім, але очевидно в той час була допущена помилка - повинно бути не "потік Ядерний" а "потік з Ядерного" по аналогії з назвою ще кількох потічків на території села. В окремих документах 19 століття зустрічаються записи для додаткової ідентифікації людей - "Іван Козьмин з Ядерного" і т.п. В даний час у звязку з складанням електронного реєстру виборців необхідно вказати адреси людей за трьома пунктами - назва населеного пункту, назва вулиці (кутка,дільниці і т.д.) і номер будинку. Оскільки село гірське і дати назви вулицям дуже важко (їх на території села більше 80) то було прийнято рішення зберегти історичні назви кутків (все-таки 9 - це не понад 80). Але районне керівництво вперто відмовляє в праві на існування такої назви як Ядерний ( чомусь для більшості чиновників вона асоціюється з Я ДУРНИЙ). На всі аргументи, що це назва історична - вимога дати її походження і значення. До речі на території села ще один цікавий мікротопонім - КНЯЖІВ. Десь читав, що вживання в саме такої форми ( а не КНЯЗІВ) це збереження норми давньоруської мови. Правда ця назва не викликає особливих заперечень.

Пропоную подивитися "ядро" у церковнословянському словнику. Є кілька варіантів тлумачення.
http://ksana-k.narod.ru/dict/diach/0848.png
Метя
 
Повідомлення: 39
З нами з: 23 березня 2010, 04:54
Звідки: Київ

Re: Проблеми топоніміки (обговорення)

Повідомлення Балимба » 05 жовтня 2010, 22:18

Метя написав:Пропоную подивитися "ядро" у церковнословянському словнику. Є кілька варіантів тлумачення.
http://ksana-k.narod.ru/dict/diach/0848.png

Більш-менш можливе значення бистрий-швидкий. Потік дійсно має швидку течію через значний перепад висот.
Аватар користувача
Балимба
 
Повідомлення: 125
З нами з: 21 грудня 2009, 21:39


Повернутись в Українські землі, міста, села

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 7 гостей