Великий державний Герб України

Історичні та сучасні національні символи

Re: Великий державний Герб України

Повідомлення ABG » 26 серпня 2020, 10:06

Зі стенограми засідання Верховної Ради 25 серпня 2020 р.:

12:18:33
КРУЛЬКО І.І.
Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Я, перше, всіх вітаю, всю Україну з Днем незалежності України, яке ми відзначали вчора.
Ми знаходимося на 30-му році незалежності України, і от зараз якраз внесли постанову про те, щоб новий ескіз великого герба України розробляли. Я хотів би всіх звернути увагу, от подивіться, я виступаю під Державним Гербом України Тризубом, гербом Володимира Великого княжої доби. Тим гербом, під яким наші українські солдати захищають державну незалежність на сході, відбивають російську агресію із гербом на грудях. Це той самий герб, з яким українські спортсмени виборюють для України олімпійські нагороди, це той герб, який об'єднав всю Україну.
Кожна область має свій герб. Кожне місто має свій герб, який показує специфіку регіону, специфіку міста. Але Державний герб Тризуб – лаконічний і довершений, всіх об'єднує.
Хочу нагадати коротку історію. Ось тут, зліва, де зараз сидить фракція "Слуга народу", сиділи комуністи. Їх було багато. І саме тому Тризуб не затвердили як єдиний Державний Герб, тому що вони хотіли розмивати державні символи і "совєтчину" впихувати у великий герб. Тоді це питання відклали. Зараз комуністів немає в цьому залі.
Тому у нас у фракції "Батьківщина" є пропозиція. Давайте з понеділка і ми ініціюємо цей процес. Збираємо підписи про внесення змін до Конституції для того, щоб затвердити Тризуб як знак княжої доби єдиним Державним Гербом України. Не малим, не великим, а Державним Гербом України, який об'єднує всю України, а не розколює. Ось така наша пропозиція. І давайте на цьому саме і об'єднаємося. І не знаходити нові теми, які Україну не об'єднують, а роз'єднують. Нових дискусій нам про герб не треба. У нас ще багато питань, які треба вирішувати. Давайте краще реальну мінімалку підвищимо і пенсію для людей, а з гербом у нас розібралися. У нас є один герб, який нас усіх об'єднав.
Дякую.

І про УГТ згадали:
12:20:50
БАТЕНКО Т.І.
Шановні колеги, я вважаю, що ця постанова Верховної Ради носить важливий символічний акт, позаяк наступний рік буде роком 30-річчя з часу проголошення державної незалежності України. Як ми знаємо, малий Державний Герб України Тризуб князя Володимира Великого був прийнятий актом Верховної Ради України на початку лютого 1992 року, і це був час вимушеного тяжкого компромісу, який був між тодішнім так званим націонал-комунізмом і тодішньою націонал-демократією. В нас за 30 років, очевидно, націонал-демократія остаточно перемогла націонал-комунізм. Але я, тим не менше, вважаю, що ми не повинні обмежувати себе в бажанні мати прекрасний, вишуканий, гармонійний, яким будуть пишатися всі українці, які за межами світу розкидані мільйони по куточках, великий Державний Герб України, в основі якого буде лежати княжий герб Володимира Великого. Не обмежуйте в цьому геральдику. І я більше того скажу вам, не обмежуйте в цьому парламент. Я вважаю, що парламент як вищий законодавчій орган може брати дієву участь у цьому, виписавши чіткі критерії в своїй постанові і беручи безпосередню участь у конкурсній комісії.
Чому ми це рішення адресуємо тільки Кабінету Міністрів України? Я вважаю, що парламент так само на рівні конкурсної комісії міг би своїми представниками допомогти разом з серйозними геральдиками нашим Українським геральдичним товариствам, які сьогодні в Україні очолює Андрій Гречило, напрацювати цей вишуканий прекрасний великий Державний Герб України до 30-ї річниці державної незалежності України.
Дякую.
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Великий державний Герб України

Повідомлення ABG » 28 серпня 2020, 12:43

Ефір 25.08.2020 р. на Радіо НВ.
Про Великий герб о год. 12:05-12:18.
https://www.facebook.com/radioNV.ua/vid ... 89/?t=3659

Ефір 26.08.2020 р. на Радіо Культура.
Що таке Великий Державний герб України і яким він повинен бути?
http://www.nrcu.gov.ua/schedule/play-ar ... ID=2576260
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Великий державний Герб України

Повідомлення ABG » 28 серпня 2020, 12:45

Яким має бути великий герб України і чи потрібен він узагалі:
https://www.dw.com/uk/yakym-maie-buty-v ... a-54696900

Рада взялась за Великий герб України: навіщо це і чому його досі немає:
https://www.bbc.com/ukrainian/features-53903382
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Великий державний Герб України

Повідомлення ABG » 30 вересня 2020, 18:39

Оголошено конкурс на великий Державний Герб України.

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 30 вересня 2020 р. № 892
Київ

Про проведення конкурсу на кращий ескіз великого Державного Герба України

На виконання вимог постанови Верховної Ради України від 25 серпня 2020 р. № 824-IX “Про оголошення конкурсу на кращий ескіз великого Державного Герба України” Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Провести конкурс на кращий ескіз великого Державного Герба України (далі – конкурс).

2. Затвердити Положення про конкурс на кращий ескіз великого Державного Герба України, що додається.

3. Утворити Організаційний комітет з підготовки та проведення конкурсу на кращий ескіз великого Державного Герба України (далі — Оргкомітет) у складі згідно з додатком.

Оргкомітету в тижневий строк затвердити Положення про журі конкурсу на кращий ескіз великого Державного Герба України та його склад.

4. Затвердити Положення про Організаційний комітет з підготовки та проведення конкурсу на кращий ескіз великого Державного Герба України, що додається.

5. Міністерству культури та інформаційної політики забезпечити:

- здійснення витрат на проведення конкурсу в межах бюджетних асигнувань, передбачених Міністерству культури та інформаційної політики у Державному бюджеті України на 2020 рік;

- суспільне обговорення ескізу великого Державного Герба України;

- подання до 1 грудня 2020 р. Міністерству юстиції пропозицій за результатами конкурсу для врахування їх під час розроблення проекту Закону України “Про державні символи України”.

6. Міністерству юстиції забезпечити:

- врахування результатів конкурсу під час розроблення проекту Закону України “Про державні символи України”;

- подання в установленому порядку на розгляд Кабінету Міністрів України проекту Закону України “Про державні символи України”.

Прем’єр-міністр України Д. ШМИГАЛЬ
Інд. 73

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-provede ... tuc_1C9Vf8
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Великий державний Герб України

Повідомлення ABG » 30 вересня 2020, 18:41

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 30 вересня 2020 р. № 892

ПОЛОЖЕННЯ про конкурс на кращий ескіз великого Державного Герба України

1. Конкурс на кращий ескіз великого Державного Герба України
(далі — конкурс) проводиться з метою визначення кращого ескізу великого Державного Герба України (далі — ескіз) для подальшого законодавчого встановлення великого Державного Герба України як одного із символів держави.
2. Для організації, проведення та підбиття підсумків конкурсу утворюється Організаційний комітет з підготовки та проведення конкурсу (далі — Оргкомітет).
3. Оргкомітет обирає журі конкурсу.
4. Положення про журі конкурсу та його склад затверджуються Оргкомітетом.
5. Оголошення про проведення конкурсу доводиться до відома громадян через засоби масової інформації, офіційні веб-сайти Мін’юсту та МКІП.
6. Конкурс проводиться з 1 жовтня до 1 листопада 2020 року. Проекти ескізів, представлені після закінчення зазначеного строку, не розглядаються.
7. Визначення авторів кращих проектів ескізів конкурсу здійснює журі конкурсу.
8. Підбиття підсумків конкурсу здійснюється Оргкомітетом до 1 грудня 2020 року.
9. Особа, яка виявила бажання взяти участь у конкурсі, подає до Держмистецтв такі документи (матеріали):
- заяву, в якій зазначаються відомості про автора (авторів) проекту ескізу та інформація про те, що подані на конкурс проекти ескізів не порушують права інтелектуальної власності третіх осіб;
- графічне зображення (діаметр — 150 мм) проекту ескізу в кольоровому та чорно-білому варіантах на планшеті на твердій основі формату А-3, до якого додаються растрове (у форматі jpeg розміром не більше 500 Кбайт) і векторне (у форматах eps, ai, cdr) зображення логотипа на електронних носіях (пояснення у форматі MS Word розширення doc, rtf, версія від 97 і вище). У верхньому правому куті планшета позначається девіз у вигляді шестизначного числа;
- пояснювальну записку (до двох сторінок) — опис проекту ескізу (блазонування);
- детальний опис проекту ескізу, супровідні документи;
- заклеєний конверт з позначеним на ньому девізом у вигляді шестизначного числа.
У конверті повинна міститися така інформація про особу:
- прізвище, ім’я, по батькові;
- місце проживання;
- номер контактного телефону;
- ксерокопія першої сторінки паспорта або документа, що посвідчує особу;
- реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);
- реквізити банківського рахунка та за наявності авторського колективу – погоджений авторами проекту ескізу відсотковий розподіл премії;
- згода на обробку персональних даних відповідно до Закону України “Про захист персональних даних”.
10. Матеріали, подані з порушенням вимог пункту 9 цього Положення, Оргкомітетом не розглядаються.
11. Учасник конкурсу має право подати додаткові пропозиції щодо проекту ескізу.
12. Проекти ескізів подаються або надсилаються поштовими відправленнями з позначкою “На конкурс кращого ескізу великого Державного Герба України” на адресу: 01001, м. Київ, вул. Бориса Грінченка, 1.
У поштових відправленнях разом з проектами ескізів надсилається повідомлення із зазначенням номера і дати квитанції про відправлення.
13. Проекти ескізів та супровідні матеріали, відзначені преміями конкурсу, не повертаються їх авторам.
Не відзначені преміями конкурсу проекти ескізів повертаються їх авторам на їх вимогу протягом трьох тижнів після проведення конкурсу. Після закінчення зазначеного строку організатори конкурсу не несуть відповідальності за збереження проектів ескізів.
14. Нагородження авторів кращих проектів ескізів конкурсу здійснюється Оргкомітетом.
15. Для відзначення кращих проектів ескізів установлюються такі премії:
- перша премія — 100 000 гривень;
- друга премія — 50 000 гривень;
- третя премія — 30 000 гривень.
16. У разі коли за результатами конкурсу перша премія не присуджується, Оргкомітет інформує Кабінет Міністрів України про результати конкурсу та порушує питання щодо продовження строку проведення конкурсу.
17. Переможець конкурсу за згодою передає авторські майнові права на ескіз логотипа шляхом укладення відповідного договору з МКІП.
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Великий державний Герб України

Повідомлення ABG » 30 вересня 2020, 18:43

Додаток
до постанови Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2020 р. № 892

СКЛАД Організаційного комітету з підготовки та проведення конкурсу на кращий ескіз великого Державного Герба України

МАЛЮСЬКА Денис Леонтійович — Міністр юстиції, співголова Оргкомітету
ТКАЧЕНКО Олександр Владиславович — Міністр культури та інформаційної політики, співголова Оргкомітету
ГРЕЧИЛО Андрій Богданович — голова Українського геральдичного товариства, провідний науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського Національної академії наук (за згодою)
ГРИГОРЕНКО Галина Володимирівна — Голова Держмистецтв
ДРОБОВИЧ Антон Едуардович — Голова Українського інституту національної пам’яті
ЄРМОЛИЧЕВ Роман Володимирович — заступник Міністра фінансів
ЗАВІТІЙ Богдан Дмитрович — експерт Інституту спеціальних історичних дисциплін при Музеї Шереметьєвих (за згодою)
КАРАНДЄЄВ Ростислав Володимирович — перший заступник Міністра культури та інформаційної політики
КОРНІЄНКО Олександр Сергійович — голова підкомітету з питань організації державної влади, державної служби, служби в органах місцевого самоврядування державних символів та нагород Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради України (за згодою)
ОНІЩЕНКО Наталія Миколаївна — завідувач відділу Інституту держави і права імені В. М. Корецького Національної академії наук (за згодою)
ПОТУРАЄВ Микита Русланович — голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України (за згодою)
СВИРИДЕНКО Юлія Анатоліївна — перший заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства
ТОМАЗОВ Валерій В’ячеславович — завідувач сектору генеалогічних досліджень Інституту історії України Національної академії наук (за згодою)
ЧЕГУСОВА Зоя Анатоліївна — президент Української секції Міжнародної асоціації арт-критиків АІСА під егідою ЮНЕСКО, науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М. Т. Рильського Національної акдемії наук (за згодою)
ЧМИР Микола Васильович — член Українського геральдичного товариства (за згодою)
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Великий державний Герб України

Повідомлення ABG » 30 вересня 2020, 18:45

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 30 вересня 2020 р. № 892

ПОЛОЖЕННЯ про Організаційний комітет з підготовки та проведення конкурсу на кращий ескіз великого Державного Герба України

1. Організаційний комітет з підготовки та проведення конкурсу на кращий ескіз великого Державного Герба України (далі — Оргкомітет) є тимчасовим консультативно-дорадчим органом Кабінету Міністрів України, утвореним з метою забезпечення організації, підготовки та проведення конкурсу на кращий ескіз великого Державного Герба України (далі — конкурс).
2. Оргкомітет у своїй діяльності керується Конституцією і законами України, а також указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції і законів України, актами Кабінету Міністрів України та цим Положенням.
3. Основними завданнями Оргкомітету є:
1) організаційне забезпечення підготовки та проведення конкурсу, визначення його переможців;
2) розподіл обов’язків серед членів Оргкомітету та затвердження програми та умов проведення конкурсу;
3) формування та затвердження персонального складу журі конкурсу.
4. Оргкомітет відповідно до покладених на нього завдань:
1) обирає членів журі конкурсу;
2) затверджує положення про журі конкурсу;
3) сприяє в установленому порядку висвітленню у засобах масової інформації ходу проведення конкурсу та оприлюдненню його результатів;
4) подає МКІП пропозиції щодо проведення виставки проектів ескізів великого Державного Герба України,
5) підбиває підсумки конкурсу;
6) інформує Кабінет Міністрів України про результати конкурсу;
7) здійснює інші функції, передбачені програмою та умовами проведення конкурсу.
5. Оргкомітет має право:
1) отримувати в установленому порядку від центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій інформацію, необхідну для виконання покладених на нього завдань;
2) залучати до участі у своїй роботі представників центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій (за погодженням з їх керівниками), а також незалежних експертів (за згодою);
3) утворювати журі конкурсу.
6. Оргкомітет провадить свою діяльність на засадах відкритості та гласності.
7. Діяльність Оргкомітету здійснюється на громадських засадах.
8. Персональний склад Оргкомітету затверджується Кабінетом Міністрів України.
9. Оргкомітет очолюють два співголови.
Секретар Оргкомітету призначається співголовами з числа членів Оргкомітету.
10. Секретар Оргкомітету:
1) здійснює організаційне забезпечення роботи Оргкомітету;
2) веде протоколи засідань Оргкомітету;
3) забезпечує взаємодію Оргкомітету з журі конкурсу.
11. Формою роботи Оргкомітету є засідання. Рішення про проведення засідання приймають співголови Оргкомітету.
12. Засідання Оргкомітету проводить один з його співголів. У разі відсутності співголів Оргкомітету засідання за дорученням одного із співголів проводить один із членів Оргкомітету.
Засідання Оргкомітету вважається правоможним, якщо на ньому присутні більш як половина його членів.
13. Члени Оргкомітету не мають права консультувати учасників конкурсу та брати участь у конкурсі.
14. Перед початком засідання всі члени Оргкомітету письмово засвідчують наявність або відсутність реального чи потенційного конфлікту інтересів, про що зобов’язані повідомити перед початком його проведення.
У разі коли під час проведення конкурсу член Оргкомітету дізнався чи повинен був дізнатися про наявність у нього реального чи потенційного конфлікту інтересів, він зобов’язаний негайно повідомити про це одному із співголів Оргкомітету.
У разі виявлення фактів, що свідчать про наявність у члена Оргкомітету реального чи потенційного конфлікту інтересів, такий член Оргкомітету не бере участі в голосуванні.
15. Рішення Оргкомітету приймається відкритим голосуванням простою більшістю голосів присутніх на засіданні членів Оргкомітету. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос головуючого на засіданні Оргкомітету.
Рішення Оргкомітету щодо підсумків конкурсу приймається таємним голосуванням двома третинами голосів присутніх на засіданні членів Оргкомітету.
16. Рішення Оргкомітету оформляється протоколом, який підписують співголови, секретар та члени Оргкомітету, які брали участь у засіданні. Думка незалежних експертів у разі їх залучення, викладена у письмовому вигляді, додається в обов’язковому порядку до протоколу засідання Оргкомітету.
Протоколи засідань Оргкомітету та відомості про підсумки голосування зберігаються у МКІП протягом двох років.
17. Організаційно-методичне та інформаційне забезпечення діяльності Оргкомітету здійснюється Держмистецтв.
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Великий державний Герб України

Повідомлення ABG » 08 жовтня 2020, 12:04

7 жовтня 2020 року, відбулось перше засідання Організаційного комітету з підготовки та проведення конкурсу на кращий ескіз Великого Державного Герба України.

Засідання проводив Міністр культури та інформаційної політики України, співголова Оргокітету, Олександр Ткаченко.

Учасники засідання призначили Секретарем Оргкомітету Галину Григоренко - Голову Державного агентства з питань мистецтв та мистецької освіти.

На цьому засіданні члени Оргкомітету обговорили і затвердили Програму та умови проведення конкурсу, а також затвердили Положення про Журі конкурсу і його персональний склад.

20_10_07.jpg
20_10_07.jpg (45 Кб) Переглянуто 12084 разів
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Великий державний Герб України

Повідомлення ABG » 16 жовтня 2020, 18:57

Оргкомітет затвердив склад журі конкурсу на найкращий ескіз великого Державного герба

7 жовтня 2020 року під головуванням міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка відбулося засідання Організаційного комітету з підготовки та проведення конкурсу на найкращий ескіз великого Державного герба України.

Як зазначив міністр під час засідання, Великий герб України має використовуватися виключно найвищими органами державної влади та не має спричинити заміну паспортів громадян України та інших документів, де використовується Малий герб України.

Оргкомітет затвердив програму та умови конкурсу, а також положення про журі конкурсу та його персональний склад.

Так, до складу журі увійшли:

- Андрій Гречило, голова Українського геральдичного товариства, провідний науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського Національної академії наук, голова журі;

- Валерій Томозов, завідувач сектору генеалогічних та геральдичних досліджень Інституту історії України Національної академії наук, заступник голови журі;

- Богдан Завітій, експерт Інституту спеціальних історичних дисциплін при Музеї Шереметьєвих;

- Олександр Лєжнєв, художник-графік, доцент кафедри дизайну Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва та дизайну імені Михайла Бойчука;

- Наталія Оніщенко, завідувач відділу Інституту держави і права імені В. М. Корецького Національної академії наук;

- Ігор Ситий, член Українського геральдичного товариства, старший науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею ім. В. В. Тарновського;

- Зоя Чегусова, президент Української секції Міжнародної асоціації арт-критиків АІСА під егідою ЮНЕСКО, науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М. Т. Рильського Національної академії наук;

- Микола Чмир, член Українського геральдичного товариства;

- Роман Яців, заслужений працівник культури України, кандидат мистецтвознавства, доцент, старший науковий співробітник, проректор з наукової роботи Львівської Національної академії мистецтв;

- Наталія Пашкова, мистецтвознавець, головний спеціаліст Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти, секретар журі.

Термін проведення конкурсу – з 1 жовтня до 1 листопада 2020 року, підведення підсумків конкурсу – до 1 грудня 2020 року.

Для відзначення найкращих ескізів встановлено премії: перша премія – 100 тис. грн; друга премія – 50 тис. грн; третя премія – 30 тис. грн.

https://mkip.gov.ua/news/4420.html


ЗАТВЕРДЖЕНО
Протокол Організаційного комітету з підготовки
та проведення конкурсу на кращий ескіз великого
Державного Герба України
від 07 жовтня 2020 р. № 1

ПОЛОЖЕННЯ
про журі конкурсу на кращий ескіз великого Державного Герба України


1. З метою забезпечення фахового відбору та об’єктивності при визначенні кращого ескізу великого Державного Герба України Організаційний комітет з підготовки та проведення конкурсу на кращий ескіз великого Державного Герба України (далі – Оргкомітет) формує та затверджує персональний склад журі конкурсу на кращий ескіз великого Державного Герба України (далі – Журі).
2. Журі здійснює свою роботу відповідно до Положення про Журі, розробленого на виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2020 р. № 892 «Про проведення конкурсу на кращий ескіз великого Державного Герба України» та є основним документом, що регламентує його роботу. Положення про Журі затверджується Оргкомітетом та доводиться до відома всіх членів Журі до початку проведення першого засідання.
3. Діяльність Журі здійснюється на громадських засадах.
4. Основним завданням Журі є визначення авторів кращих проектів ескізів (перша, друга і третя премії) великого Державного Герба України (далі – ескіз) шляхом розгляду та проведення фахової та об’єктивної експертизи конкурсних проектів великого Державного Герба України (далі – конкурсний проект).
5. До складу Журі входять фахівці в галузі геральдики, історії, права та мистецтвознавства. Кількісний склад Журі становить не менше п’яти осіб. Журі складається з голови, заступника голови, членів Журі та секретаря.
6. До складу Журі не можуть входити учасники конкурсу на кращий ескіз великого Державного Герба України (далі – конкурс). Члени Журі не можуть надавати консультації учасникам конкурсу.
7. Голова та заступник голови Журі обираються із числа членів Журі на першому засіданні Оргкомітету.
8. Оргкомітет затверджує форму оціночної відомості (Додаток 1) та форму рейтингу (Додаток 2), що додаються до цього Положення.
9. Голова Журі:
визначає порядок денний, дату, час та місце проведення засідання Журі;
проводить засідання Журі;
забезпечує дотримання процедури голосування;
підписує протоколи засідань Журі;
забезпечує об’єктивність та неупередженість роботи членів Журі.
У разі відсутності голови його функції виконує заступник голови Журі.
10. Члени Журі зобов’язані:
1) брати участь у засіданнях Журі, у разі неможливості прийняття участі на засіданні Журі, заздалегідь повідомити про це голову або секретаря Журі;
2) об’єктивно та неупереджено оцінювати подані учасниками конкурсу конкурсні проекти;
3) нести персональну відповідальність за дотримання правил запобігання та врегулювання конфлікту інтересів;
4) підписувати протоколи засідань Журі;
5) до офіційного оголошення результатів конкурсу не розголошувати, не передавати інформацію і не робити заяви щодо результатів конкурсу, у тому числі шляхом опублікування (сповіщення) у мережі Інтернет (соціальних мережах тощо), надання інтерв'ю та/або коментарів у ЗМІ.
11. Секретар призначається з числа посадових осіб Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти з метою організаційного-методичного забезпечення роботи Журі та взаємодії з Оргкомітетом. Секретар бере участь у роботі Журі без права голосу.
12. Секретар Журі:
забезпечує належне оформлення всіх робочих документів Журі;
веде та оформлює протоколи засідань Журі;
формує рейтинг конкурсних проектів згідно з Додатком 2 до цього Положення;
забезпечує підбиття підсумків голосування Журі;
після визначення авторів кращих проектів ескізів забезпечує передачу протоколів Журі до Оргкомітету з метою підбиття підсумків конкурсу.
13. Основною формою роботи Журі є засідання, яке скликається головою або його заступником у міру потреби.
Засідання Журі вважається правомочним, якщо на ньому присутні більш як половина його членів.
14. Перед початком засідання всі члени Журі письмово засвідчують наявність або відсутність реального чи потенційного конфлікту інтересів, про що зобов’язані повідомити перед початком його проведення.
У разі, якщо під час проведення конкурсу, член Журі дізнався чи повинен був дізнатися про наявність у нього реального чи потенційного конфлікту інтересів, він зобов’язаний негайно повідомити про це голову Журі.
У разі виявлення фактів, що свідчать про наявність у члена Журі конфлікту інтересів, такий член Журі не бере участі в засіданнях Журі та голосуванні.
Рішення Журі приймаються шляхом відкритого голосування простою більшістю голосів його членів, присутніх на засіданні. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос голови Журі.
Член Журі, присутній на засіданні, який не погодився з прийнятим Журі рішенням, має право викласти окрему думку, яка в письмовій формі додається до протоколу засідання.
Рішення Журі оформлюється протоколом, який підписує голова, заступник голови та члени Журі присутні на засіданні.
Протокол передається секретарем Журі до Оргкомітету з метою підбиття підсумків конкурсу.
15. Оцінка конкурсних проектів проводиться за наступними критеріями:
- відповідність вимогам, визначеним статтею 20 Конституції України (урахування малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького);
- відповідність геральдичним нормам;
- професійний та художній рівень виконання ескізу;
- оригінальність.
16. Оцінювання конкурсних проектів відбувається у 3 етапи:
1) технічний відбір;
2) визначення кращих 10-15 проектів;
3) визначення переможців конкурсу.
17. На 1-у етапі проекти ескізів, які не відповідають вимогам визначеним у пункті 9 Положення про конкурс на кращий ескіз великого Державного Герба України, Програмі та умовах конкурсу на кращий ескіз великого Державного Герба України та вимогам, визначеним статтею 20 Конституції України (урахування малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького, вважаються такими, що не пройшли технічний відбір та знімаються з подальшого розгляду Журі.
18. На 2-у етапі конкурсні проекти, які пройшли технічний відбір, оцінюються членами Журі на відповідність геральдичним нормам, професійність та художній рівень виконання ескізу та оригінальність за 10 бальною шкалою шляхом заповнення оціночної відомості згідно з Додатком 1 до цього Положення.
Секретар Журі на підставі оціночних відомостей формує рейтинг конкурсних проектів згідно з Додатком 2 до цього Положення та передає його на розгляд членам Журі.
Члени Журі на підставі рейтингу конкурсних проектів визначають 10-15 кращих проектів, що вноситься до протоколу.
19. На 3-у етапі Журі детально розглядає відібрані кращі проекти, проводить обговорення, оцінювання та шляхом відкритого голосування визначає переможців конкурсу, що вноситься до протоколу.
Переможцями конкурсу визначаються конкурсні проекти, які набрали найбільшу кількість голосів.
20. У випадку, якщо два або декілька конкурсних проектів отримали найбільшу кількість балів, то переможець конкурсу обирається шляхом відкритого голосування простою більшістю голосів його членів, присутніх на засіданні.
21. Залежно від результатів голосування Журі має право:
- не присуджувати першу премію;
- не присуджувати всі премії;
- розділити другу чи третю премію між кількома учасниками.
22. За порушення умов, визначених цим Положенням, член Журі може бути виключений із складу Журі головою Оргкомітету за поданням членів Оргкомітету.
23. Протоколи засідань Журі, оціночні відомості та рейтинг конкурсних проектів зберігаються у Держмистецтв протягом двох років і потім передаються на державне зберігання в архів (ЦДАВО України).
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Великий державний Герб України

Повідомлення ABG » 16 жовтня 2020, 19:02

Яким має бути великий Державний герб: МКІП запрошує до суспільного обговорення
16 Жовтня 2020

1 жовтня 2020 року стартував загальнонаціональний конкурс на найкращий ескіз великого Державного герба України.

Прийом матеріалів для участі в конкурсі триватиме до 1 листопада, але паралельно з цим розпочинається всебічне суспільне обговорення того, яким має бути ескіз великого Державного герба України.

Запрошуємо долучитись до обговорення заклади вищої освіти, академічну та мистецьку спільноти, засоби масової інформації та всіх небайдужих громадян.

Зокрема, під час обговорення пропонуємо розглянути наступні питання:

- історичні передумови виникнення великого Державного Герба України;

- юридичні особливості створення та прийняття великого Державного Герба України;

- загальне ставлення та оцінки щодо створення великого Державного Герба України;

- якими мають бути необхідні елементи великого Державного Герба України?

- де саме і у який спосіб має використовуватися великий Державний Герб України у разі його прийняття?

Надсилайте свої пропозиції на адресу Оргкомітету: 01001, м. Київ, вул. Бориса Грінченка, 1 або на електронну скриньку state.arts.agency@gmail.com.

https://mkip.gov.ua/news/4444.html
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Великий державний Герб України

Повідомлення Білий Бусол » 28 жовтня 2020, 12:10

Шкода, що конкурс на кращий ескіз великого Державного Герба України проводиться всього місяць. Як ініціатори конкурси планують отримати якісний символ, питання риторичне.
тримай порох сухим, а кров - чистою
Аватар користувача
Білий Бусол
 
Повідомлення: 8
З нами з: 10 вересня 2020, 08:52
Звідки: Сміла

Re: Великий державний Герб України

Повідомлення ABG » 06 листопада 2020, 18:08

На конкурс великого герба України надіслали понад сотню ескізів. На переможця чекає 100 тис. гривень
В'ячеслав Масний, 6 листопада 2020

"Минулого разу, коли проводився подібний конкурс, за рік було отримано всього 52 заявки, тепер же протягом місяця на конкурс надійшло вдвічі більше робіт. Подібна активність свідчить про високу ступінь зацікавленості наших громадян до самого конкурсу. Тож для нас вкрай важливо, щоб цей конкурс відбувся максимально прозоро і справедливо», – зазначила голова Держмистецтв Галина Григоренко.

Як розповіли Суспільному у пресслужбі агенції, кількість робіт, надісланих на конкурс ще може зрости, але не всі візьмуть участь у виставці.

"Прийом тривав до 1 листопада, а роботи могли бути надіслані поштою 31 жовтня, і у випадку віддалених регіонів України, могли затриматися у дорозі. Тому конкурсна комісія приймала всі роботи, надіслані до 1 листопада. Втім, далеко не всі роботи візьмуть участь у виставці, адже заявки необхідно було перевірити на відповідність умовам конкурсу. Наразі для участі у конкурсі відібрано 115 робіт", – пояснили у Держмистецтв.

У пресслужбі наголосили, що до участі в конкурсі допускаються роботи, які вже брали участь у минулих конкурсах на ескізи великого державного герба. Крім того, кількість робіт від одного автора не обмежена

"Один автор може надсилати декілька робіт для участі у конкурсі. Але, за умовами конкурсу, роботи засекречені. Тож коли вони будуть оприлюднені на виставці, жодної інформації про автора чи місце походження роботи не буде, навіть у жюрі конкурсу. Інформація буде оприлюднюватися за підсумками конкурсу", – додали у пресслужбі.

"Минулого разу, коли проводився подібний конкурс, за рік було отримано всього 52 заявки, тепер же протягом місяця на конкурс надійшло вдвічі більше робіт. Подібна активність свідчить про високу ступінь зацікавленості наших громадян до самого конкурсу. Тож для нас вкрай важливо, щоб цей конкурс відбувся максимально прозоро і справедливо», – зазначила голова Держмистецтв Галина Григоренко.

Як розповіли Суспільному у пресслужбі агенції, кількість робіт, надісланих на конкурс ще може зрости, але не всі візьмуть участь у виставці.

"Прийом тривав до 1 листопада, а роботи могли бути надіслані поштою 31 жовтня, і у випадку віддалених регіонів України, могли затриматися у дорозі. Тому конкурсна комісія приймала всі роботи, надіслані до 1 листопада. Втім, далеко не всі роботи візьмуть участь у виставці, адже заявки необхідно було перевірити на відповідність умовам конкурсу. Наразі для участі у конкурсі відібрано 115 робіт", – пояснили у Держмистецтв.

У пресслужбі наголосили, що до участі в конкурсі допускаються роботи, які вже брали участь у минулих конкурсах на ескізи великого державного герба. Крім того, кількість робіт від одного автора не обмежена

"Один автор може надсилати декілька робіт для участі у конкурсі. Але, за умовами конкурсу, роботи засекречені. Тож коли вони будуть оприлюднені на виставці, жодної інформації про автора чи місце походження роботи не буде, навіть у жюрі конкурсу. Інформація буде оприлюднюватися за підсумками конкурсу", – додали у пресслужбі.

Виставка робіт-учасниць конкурсу буде проходити з 12 по 27 листопада 2020 року у виставкових залах "Хлібні" Національного заповідника "Софія Київська", де всі охочі зможуть переглянути роботи представлені на конкурс.

https://suspilne.media/77532-na-konkurs ... is-griven/
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Великий державний Герб України

Повідомлення ABG » 17 листопада 2020, 22:36

У Софії Київській проходить виставка ескізів великого Державного герба
16 листопада 2020 року

З13 до 27 листопада у виставкових залах “Хлібня” Національного заповідника “Софія Київська” проходить виставка робіт, що надійшли на конкурс на найкращий ескіз великого Державного герба України.

Всього представлено 112 робіт. Оскільки процедура конкурсу є анонімною, представленні ескізи не підписані іменами авторів. Після визначення найкращих робіт Організаційний комітет оприлюднить інформацію про переможців.

Наразі фахове журі конкурсу, що складається з провідних істориків, юристів, мистецтвознавців, науковців та геральдистів, проводить оцінювання отриманих ескізів.
https://www.kmu.gov.ua/news/mkip-u-sofi ... nogo-gerba


Ескізи:
https://www.facebook.com/photo?fbid=276 ... 8306498961
https://www.facebook.com/photo?fbid=276 ... 9389832186
https://photos.google.com/share/AF1QipO ... IzWUJmdWNB
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Великий державний Герб України

Повідомлення TheDarkMax2 » 19 листопада 2020, 22:37

Оголосили переможця конкурсу на найкращий ескіз великого Державного герба
Ну, хоч намету нема без шолома. Однак композиція дивна. Корогва відвертає увагу від щита, що для герба недобре. І технічно Наддніпрянщина представлена двічі: архангелом Київщини і козаком Гетьманщини. У композиції, де козак був щитотримачем, я бачив більше логіки: злуку ЗУНР і УНР/Гетьманату, Західної і Великої Україн. До слова, у проектах великого гербу майже завжди бракувало символів Сходу, Слобідської України.
Білий Бусол написав:Шкода, що конкурс на кращий ескіз великого Державного Герба України проводиться всього місяць. Як ініціатори конкурси планують отримати якісний символ, питання риторичне.
Пригадалось, як у 2018 році поспіхом приймали нову редакцію правопису. Протягують...
Tej wojny nikt za nas nie wygra! ©

З моїх снів утичеш над ранок, терпка як аґрус, солодка як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні, фіалкові очі мокрі від сліз.
Аватар користувача
TheDarkMax2
 
Повідомлення: 1134
З нами з: 30 квітня 2014, 01:26
Звідки: Україна, Харків

Re: Великий державний Герб України

Повідомлення Білий Бусол » 20 листопада 2020, 00:42

Треба віддати належне журі конкурсу, яке з усього декоративного розмаїття обрало дійсно герб.
тримай порох сухим, а кров - чистою
Аватар користувача
Білий Бусол
 
Повідомлення: 8
З нами з: 10 вересня 2020, 08:52
Звідки: Сміла

Re: Великий державний Герб України

Повідомлення Білий Бусол » 20 листопада 2020, 00:53

Варто врахувати норму Конституції за якою "Великий Державний Герб України встановлюється .. з урахуванням герба Війська Запорізького законом", що фактично означає неможливість розміщення козака в якости щитотримача. Хоча, виходячи з формальної логіки, Архангел Михаїл мав би бути згори.
тримай порох сухим, а кров - чистою
Аватар користувача
Білий Бусол
 
Повідомлення: 8
З нами з: 10 вересня 2020, 08:52
Звідки: Сміла

Поперед.Далі

Повернутись в Державні символи України

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 8 гостей