Законопроекти про Державні символи України

Історичні та сучасні національні символи

Re: Законопроекти про Державні символи України

Повідомлення ABG » 20 серпня 2020, 08:15

Робоча група при мін'юсті провела два засідання.

Мною, зокрема, пропонувався варіант внести зміни до ст. 20 Конституції і залишити один герб. Цю пропозицію спершу підтримала представниця з Офісу президента України, але сказала, що мусь це погодити у себе. Однак на 2-у засіданні її не було, тому цей варіант не розглянули.

За моєю пропозицією проєкт Закону України «Про державні символи України, порядок їх використання та захисту» (реєстр. № 4301-1 від 03 березня 2016 року) робоча група обрала за основу.
Цей законопроєкт ще раніше опрацьовувався робочою групою при комітеті ВРУ. До нього внесено низку уточнень та правок.
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Законопроекти про Державні символи України

Повідомлення ABG » 20 серпня 2020, 08:17

23 липня 2020 року прийнято розпорядження голови Верховної ради України № 253 "Про утворення робочої групи при Голові Верховної Ради України з підготовки проєкту закону України про державні символи України, порядок їх використання та охорони".

РОЗПОРЯДЖЕННЯ
Голови Верховної Ради України
м. Київ № 253 23 липня 2020 р.

Про утворення робочої групи при Голові Верховної Ради України з підготовки проекту закону України про державні символи України, порядок їх використання та охорони

{Із змінами, внесеними згідно з Розпорядженням Голови ВР
№ 254-р від 24.07.2020}

З метою реалізації положень статті 20 Конституції України:
1. Утворити робочу групу при Голові Верховної Ради України з підготовки проекту закону України про державні символи України, порядок їх використання та охорони (далі - Робоча група) у складі народних депутатів України, представників Апарату Верховної Ради України та експертів у відповідній сфері.
2. Затвердити персональний склад Робочої групи, що додається.
3. Апарату Верховної Ради України вжити заходів для організаційного та матеріально-технічного забезпечення діяльності Робочої групи.

Голова Верховної Ради України Д. РАЗУМКОВ

Затверджено
розпорядженням Голови
Верховної Ради України
від 23 липня 2020 року № 253

СКЛАД Робочої групи при Голові Верховної Ради України з підготовки проекту закону України про державні символи України, порядок їх використання та охорони

СТЕФАНЧУК Руслан Олексійович - Перший заступник Голови Верховної Ради України
КОНДРАТЮК Олена Костянтинівна - Заступник Голови Верховної Ради України
БІЛОЗІР Лариса Миколаївна - народний депутат України
ВЕНІСЛАВСЬКИЙ Федір Володимирович - народний депутат України
КАЛЬЧЕНКО Сергій Віталійович - народний депутат України
КНЯЗЕВИЧ Руслан Петрович - народний депутат України
КОЛТУНОВИЧ Олександр Сергійович - народний депутат України
КОРНІЄНКО Олександр Сергійович - народний депутат України
МАКАРОВ Олег Анатолійович - народний депутат України
СОБОЛЄВ Сергій Владиславович - народний депутат України
СОВГИРЯ Ольга Володимирівна - народний депутат України
УРБАНСЬКИЙ Анатолій Ігорович - народний депутат України
ТЕПЛЮК Михайло Олексійович - заступник Керівника Апарату - керівник Головного юридичного управління
ТИХОНЮК Світлана Андріївна - Керівник Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України
САВЧУК Юрій Костянтинович - науковий співробітник Інституту історії України Національної академії наук України (за згодою)

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/253 ... %D0%B3#n10
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Законопроекти про Державні символи України

Повідомлення ABG » 18 грудня 2020, 11:12

Робоча група при мін'юсті з підготовки проєкту Закону України «Про державні символи України, порядок їх використання та захисту» провела 17 грудня 2020 р. он-лайн засідання.

За моєю пропозицією ще в кінці 2019 р. робоча група обрала за основу законопроєкт, який раніше опрацьовувався робочою групою при комітеті ВРУ (реєстр. № 4301-1 від 03 березня 2016 року).

До нього мною внесено кілька уточнень та правок. Зокрема щодо:
- заборони "відтворення державних символів України у символіці політичної партії, громадського об’єднання, професійної спілки та їх об’єднань, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб" - тут необхідне уточнення, щоб у разі використання у таких символах синьо-жовтих смуг чи Тризуба (без щита) це не розцінювалося як "відтворення державних символів";
- у "Прикінцевих і перехідних положеннях" додати: "2. З набуттям чинності цього закону визнати такими, що втратили чинність: [далі - за текстом]";
- розглянути можливість не відміняти Постанови 1992 р. про прапор і герб, які не суперечать цьому Закону.

Мабуть будуть пропонуватися два варіанти законопроекту: з одним гербом (якщо будуть внесені зміни до ст. 20 Конституції) і з двома (великим та малим, на підставі переданих МПІК матеріалів конкурсу).

У варіанті з двома гербами пропонувалося його використання: "Президентом України, Верховною Радою України, Конституційним Судом України, Верховним Судом", а також на фасадах будівель, де розміщуються "міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, державні колегіальні органи, резиденція Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Рада національної безпеки і оборони України, Конституційний Суд України, Верховний Суд, суди загальної юрисдикції, Вища рада юстиції, Генеральна прокуратура України та органи прокуратури, Служба безпеки України та її органи, Генеральний штаб та інші органи військового управління Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, Національний банк України, Антимонопольний комітет України, Рахункова палата, Центральна виборча комісія, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим, місцеві державні адміністрації та їх структурні підрозділи, якщо вони розміщені в окремих адміністративних будівлях, органи місцевого самоврядування" тощо.

Я запропонував обмежити використання великого герба виключно Президентом України (на печатці, штандарті, бланках, табличках і т.п.).

Також було запропоновано прописати процедуру використання прапора під час поховання з військовими почестями.
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Законопроекти про Державні символи України

Повідомлення ABG » 18 травня 2021, 07:59

До 30-річчя Незалежності України може з’явитися новий закон про гімн і прапор
17.05.2021
В Україні готується новий законопроєкт про державні символи.
Про це повідомив перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко на брифінгу після засідання Погоджувальної ради, передає кореспондент Укрінформу.
“Закон про державні символи готується. Я думаю, що найближчим часом будуть новини щодо нього. Він буде включати в себе певну кодифікацію існуючих постанов про гімн, прапор, закон про гімн”, - сказав Корнієнко.
Він висловив сподівання, що відповідний закон буде ухвалено до 30-ї річниці Незалежності України.

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytic ... rapor.html
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Законопроекти про Державні символи України

Повідомлення ABG » 16 березня 2022, 12:16

Місцеві депутати співатимуть державний гімн і носитимуть прапор України – деталі законопроєкту
11.02.2021
Місцеві депутати співатимуть державний гімн і носитимуть прапор України – деталі законопроєкту
Верховна Рада врегулює використання державних символів України та іноземних держав. Відповідні законопроєкти №5048 і №5049 підписали більше 30 народних депутати.

Що він передбачає:

✅Кожне пленарне засідання сесії органів місцевого самоврядування починається та завершується виконанням державного гімну України.

✅Заборонено виконувати іноземні державні гімни під час засідань, якщо у них не беруть участь офіційні делегації, групи чи посадові особи іноземних держав.

✅На фасадах і в приміщеннях адміністративних будівель, де працюють ради та їхні виконавчі органи, має бути встановлений державний прапор.

✅Перше засідання сесії сільської, селищної, міської, районної у місті, районної та обласної ради починається внесенням державного прапора України, що супроводжується виконанням державного гімну.

✅Заборонено встановлювати прапори іноземних держав на фасадах і в приміщеннях адміністративних будівель, де працюють ради та їхні виконавчі органи. За винятком випадків, коли у цих будівлях перебувають офіційні делегації, групи чи посадові особи іноземних держав.

✅Заборонено встановлювати прапори іноземних держав на підприємствах, в установах, організаціях, що перебувають у комунальній власності органів місцевого самоврядування.

«Громадянин, який любить свою країну, однозначно шануватиме державні символи, зокрема гімн та прапор. Більше того, захищатиме їх. Тож ми попрацювали над удосконаленням чинного законодавства, врахували досвід європейських країн і зареєстрували законопроєкт, який врегулює дане питання», – розповів автор законодавчої ініціативи, народний депутат від «Слуги Народу» Анатолій Костюх.

За нерегламентоване використання іноземних державних символів передбачається штраф від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. (1700 – 3400 грн). У разі повторного штрафу протягом року – від трьохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 – 6800 грн).
https://sluga-narodu.com/mistsevi-deput ... oproiektu/

5048. Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо порушення порядку використання державних символів України та символів іноземних держав органами місцевого самоврядування
http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webp ... 3511=71055

5049. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо використання державних символів України та символів іноземних держав органами місцевого самоврядування
http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webp ... 3511=71056

5049-1. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо використання органами місцевого самоврядування державних символів України, символів іноземних держав та символіки корінних народів або народів національних меншин України
http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webp ... 3511=71103
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Поперед.

Повернутись в Державні символи України

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 7 гостей