м. Вінниця

Міста, селища і села

м. Вінниця

Повідомлення вуйко » 23 грудня 2009, 22:29

У литовсько-польській державі

Герби у подільських містах і містечках з'явилися внаслідок запровадження на Поділлі магдебурзького права. Магдебурзьке (інакше - німецьке) право - набуток XIII сторіччя, воно виникло у німецькому місті Магдебурзі. За цим правом місто звільнялося від управління і суду феодала (власника), отримувало самоврядування і власне судочинство. Магдебурзьке право визначало порядок виборів і функції бургомістра, магістрату, судді й судових радників, регулювало діяльність купецьких гільдій і ремісничих цехів, торгівлю, опікунство, успадкування та інші міські справи. Міста-магдебургії забезпечували й захист від ворогів: городяни повинні були будувати укріплення, споруджувати замки й фортеці, виставляти вартових.

Протягом XIII-XVIII ст. магдебурзьке право поширилося на всю Західну Європу, Чехію, Угорщину, а також Польщу і Литву, звідки потрапило й на територію України. Першими його дістали вже у XIV ст. міста Галичини, Поділля, Волині, пізніше - Київщини, Сіверщини, Слобожанщини та Півдня.

Вперше Вінниця згадується у 1363 року як литовська фортеця. Назву пов'язують з давньоруським "віно" - викуп, посаг.

Після Люблінської унії 1569 року - у складі Польщі. 1640 року місто дістало магдебурзька право. Того ж року Владиславом IV надане магдебурзьке право і герб міста - дві шаблі і гачки. Хрест, що переходить у два гачки, використовувався на міських печатках протягом 300 років. Дві схрещені шаблі символізують прикордонне розташування міста.

Місто визволене 1648 загонами М.Кривоноса. У 1653-1657 рр. - центр Вінницького полку. У 1657 р. за Андрусівським перемир'ям відійшло до Польщі.

Герб у Російській імперії

Після приєднання Правобережжя до Росії з 1793 р. Вінниця стала центром Брацлавського намісництва. Герб Вінниці у Російській імперії був затверджений 22 січня 1796 року — нова влада методично розставляла на геральдичних символах ознаки нової імперії.

У верхній частині щита на тлі імперського двоголового орла зображений брацлавський герб (на згадку про колишню належність Вінниці до Брацлавського воєводства). У нижній частині - герб, який був даний в 1650 році польським королем Яном Казимиром. Герб у нижній частині являє собою золоту уду, яка розділена на два жала і в корені містить хрест. Під удою покладені косим хрестом два меча.

15 березня 1860 р. Б.Кене розроблений проект нового герба міста: в червоному полі золота вуда на два жала, що розділені в сторони, яка має в корені хрест і під якою навскісним хрестом покладені два мечі. У вільній частині - герб Подільської губернії. Щит увінчаний срібною міською короною з трьома вежками та обрамований двома золотими колосками, що оповиті Олександрівською стрічкою. Затвердження не отримав.

У Радянському Союзі

Довгі роки державність України була чисто символічною. За таких обставин територіальна символіка виявилася зовсім зайвою: тоталітарна імперія не потребувала від своїх складових - республік, країв, областей, районів, міст і сіл - нічого своєрідного ("рідного?!"), різнобарвного ("різного?!"). Скрізь, де раніше використовувався міський знак: на печатках органів місцевого самоврядування, культурних та освітних установ, громадських організацій, на урочистостях чи офіційних церемоніях,- його замінили державний герб і прапор.

Тільки хрущовська "відлига" повернула добре ім'я міській геральдиці. Це засвідчили статті письменників Д. Граніна "Хай у міста буде герб" в"Ізвєстіях" 17 листопада 1959 року та Є. Долматовського "Відродимо геральдику наших міст" у "Совєтській культурі" 28 травня 1963 року. Письменницьке слово ніби підштовхнуло громадську думку, проте широкий суспільний рух, за радянськими канонами, мав започаткувати робітничий клас. Отож 25 червня 1965 року в "Ленінградській правді" було опубліковано цікаву статтю Д. Валявіна, майстра Адміралтейського заводу, депутата Верховної Ради РРФСР, "Емблема доблесті, честі та слави". Вже через п'ять днів центральні "Ізвєстія" повідомили про ініціативу "Ленінградської правди". Відгукнулася й столиця: 17 вересня 1966 року в "Московській правді" з'явилась колективна стаття п'яти відомих у країні людей - Героя Соціалістичної Праці робітника В. Єрмілова, лауреата Ленінської премії скульптора С. Конєнкова, археолога й історика академіка Б. Рибакова, письменника Л. Нікуліна, директора Музею історії та реконструкції Москви Л. Ястрембського - під назвою "Герб Москви". Після цієї публікації розпочався конкурс на кращий проект герба міста. У грудні того ж року оголошено і перший відкритий конкурс на герб Києва. Згодом хвиля міського герботворення охопила периферію. На Поділлі серед перших міські герби затвердили Кам'янець-Подільський (1967), Вінниця (1969), Могилів-Подільський (1970), Тульчин (1970), Хмельницький (1971) та, за деякими відомостями, Бар.

Затвердженню гербів передували відкриті конкурси. В них міг взяти участь практично кожний. Потім відбувались широкі дискусії, обговорення проектів. Висловлювались журналісти, художники, мистецтвознавці, письменники, вчені, вчителі, краєзнавці, студенти, пенсіонери...

21 лютого 1969 року затверджений герб Вінниці (художник А. Працків). Це червоний щит з написом вгорі "Вінниця". Щит перерізано по діагоналі блакитною смугою (вона означає річку Південний Буг). У верхній частині праворуч фігура, утворена половиною шестерні та колоссям (на ознаку промислового розвитку міста і сільськогосподарського характеру краю; ця фігура також символізує "єдність робітничого класу і селянства"). У нижню частину ліворуч вписано зображення старовинної башти (мурів). Поєднання червоного і блакитного кольорів, за описом, виходить з кольорів Державного прапора УРСР.

Графічно герб скомпонований досить вдало. Але в ньому не знайшлося місця для символіки, яка сторіччями була невіддільною від історії Вінниці. Натомість з'явилися елементи (шестерня та колоски), типові для багатьох гербів і тому невиразні.

Сучасний герб

16 травня 1993 р. рішенням N28 сесія Вінницької міської ради затвердила малий герб: у червоному полі срібний хрест, нижня частина якого розділена і переходить у два гачки, відвернені один вліво, другий вправо; під ним схрещені лезом назовні шаблі. Щит обрамований декоративним картушем та увінчаний срібною міською короною з трьома вежками.

У великому гербі в якості щитотримачів виступають давньолитовський воїн та козак.

Зображення
Востаннє редагувалось ABG в 15 квітня 2017, 15:30, всього редагувалось 5 разів.
Причина: Перенесено у відповідний підфорум
вуйко
 
Повідомлення: 39
З нами з: 21 грудня 2009, 21:29

Re: Вінниця

Повідомлення Olexa » 04 жовтня 2015, 22:16

З прадавніх часів гуляє просторами, широкими ланами і темними лісами інтернету малюнок великого герба Вінниці поданий у попередньому дописі. І ще з ним кілька товаришів, такої ж якості. І от один чоловік не стерпів наруги над над естетикою в цілому і символікою рідного обласного центру. І вирішив покласти цьому край, відтворивши цей герб більш якісно і векторно. Нічого з наповнення не торкався, лише оновив, згідно із стандартами геральдичного малярства(як я їх собі уявляю). :) Але оскільки форум не дає вантажити більше 50 кБ, то хіба шматками. Чекатиму на зауваження і побажання.

Vinnytsia_.png
Vinnytsia_.png (47.63 Кб) Переглянуто 27586 разів
Vinnytsia_Kozak.png
Vinnytsia_Kozak.png (18.2 Кб) Переглянуто 27586 разів
Vinnytsia_Lytvun.png
Vinnytsia_Lytvun.png (21.4 Кб) Переглянуто 27586 разів
Аватар користувача
Olexa
 
Повідомлення: 79
З нами з: 11 березня 2010, 20:54
Звідки: Ситківці(Вінницької) - Київ

Re: Вінниця

Повідомлення ABG » 04 жовтня 2015, 22:33

За дорученням комісії вінницький художник Г. І. Мельник виконав проект герба міста. Його було подано на розгляд сесії міськради на початку 1993 року...
http://museum.vn.ua/articles/pod3/savch ... a_vnn.html
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Вінниця

Повідомлення ABG » 04 жовтня 2015, 22:37

Цікаво, що на Вікіпедії зараз завантажений трохи інший варіант. Мабуть пробували промалювати проект Г. Мельника, але вийшло так, що ноги і воїна, і козака "зависли" над гілками.

Vinnytsya_2.jpg
Vinnytsya_2.jpg (89.84 Кб) Переглянуто 27581 разів
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Вінниця

Повідомлення Olexa » 04 жовтня 2015, 22:41

Тобто великий герб досі не затверджено? Бо бачив на відео, що на стіні зали міськради висить якась довільна фантазія на цю тему. і те, як люди силкуються використовувати наявний у інтернеті великий герб, не дивлячись на низьку якість зображення.
Аватар користувача
Olexa
 
Повідомлення: 79
З нами з: 11 березня 2010, 20:54
Звідки: Ситківці(Вінницької) - Київ

Re: Вінниця

Повідомлення ABG » 04 жовтня 2015, 22:42

Olexa написав:Чекатиму на зауваження і побажання.

Очевидно, що для герба основним є блазон (опис). Графічне рішення може бути відмінним (зрештою, іноді це диктується й матеріалом, на якому подано герб), але основне, щоб відповідало блазону. Тому пропонований варіант герба Вінниці повністю відповідає прийнятому опису за змістом.
Інша річ, що місцеві ради використовують якийсь "стандартний" варіант - переважно той, що був затверджений на сесії.
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Вінниця

Повідомлення ABG » 04 жовтня 2015, 22:46

Olexa написав:Тобто великий герб досі не затверджено? Бо бачив на відео, що на стіні зали міськради висить якась довільна фантазія на цю тему. і те, як люди силкуються використовувати наявний у інтернеті великий герб, не дивлячись на низьку якість зображення.

Та ні, великий герб Вінниці затвердили у виконанні Г. Мельника.
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Вінниця

Повідомлення Olexa » 04 жовтня 2015, 22:55

У виконанні Мельника - це той, що на початку теми? Значить сенсу рипатися на офіційний рівень нема, але то й непотрібно, малюватиму далі, міст ще досить.)
Аватар користувача
Olexa
 
Повідомлення: 79
З нами з: 11 березня 2010, 20:54
Звідки: Ситківці(Вінницької) - Київ

Re: Вінниця

Повідомлення ABG » 04 жовтня 2015, 23:16

Olexa написав:У виконанні Мельника - це той, що на початку теми?

Так, цей.
Зображення
Olexa написав:Значить сенсу рипатися на офіційний рівень нема,...

Та чому? Ось на сайті Вінницької міської ради великого герба взагалі немає, а малий використовується в іншому виконанні (на малюнку Мельника щит був значно вужчим).

logo.png
logo.png (12.58 Кб) Переглянуто 27578 разів

(http://www.vmr.gov.ua/)
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Вінниця

Повідомлення Olexa » 04 жовтня 2015, 23:20

Власне я на той, що на сайті Ради й орієнтувався, тим більше, що саме таке виконання щита й якір-хреста з шаблями вживане у місті, на трамваях, прапорцях, тощо... А от великий як де і використовується, то це маленькі інтернетні джипеги друкують, ті двійко чи трійко, що в Гуглі є...
Аватар користувача
Olexa
 
Повідомлення: 79
З нами з: 11 березня 2010, 20:54
Звідки: Ситківці(Вінницької) - Київ

Re: Вінниця

Повідомлення ABG » 04 жовтня 2015, 23:25

От на грамоті Вінницького міськвиконкому герб має такий вигляд:

Грамота_МВК.jpg
Грамота_МВК.jpg (68.58 Кб) Переглянуто 27587 разів

Грамота_МВК2.jpg
Грамота_МВК2.jpg (46.12 Кб) Переглянуто 27587 разів
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Вінниця

Повідомлення Olexa » 04 жовтня 2015, 23:31

Козак з литовцем возносяться, або просто левітують.) І це ж грамота, нагорода, офіційний документ. Займусь тепер Запоріжжям може, а то там дуби 5000-літні...
Аватар користувача
Olexa
 
Повідомлення: 79
З нами з: 11 березня 2010, 20:54
Звідки: Ситківці(Вінницької) - Київ

Re: Вінниця

Повідомлення ABG » 04 жовтня 2015, 23:33

А це вже у залі міської ради:

МР.jpg
МР.jpg (73.3 Кб) Переглянуто 27586 разів
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Вінниця

Повідомлення Olexa » 04 жовтня 2015, 23:37

Щось щита поплющило і шаблі з хрестом стали золотими...
Аватар користувача
Olexa
 
Повідомлення: 79
З нами з: 11 березня 2010, 20:54
Звідки: Ситківці(Вінницької) - Київ

Re: Вінниця

Повідомлення ABG » 04 жовтня 2015, 23:46

Є ще Почесна відзнака вінницького міського голови.
Але не знайшов якісного фото.

відзнака.jpg
відзнака.jpg (60.67 Кб) Переглянуто 27585 разів

відзнака2.jpg
відзнака2.jpg (10.24 Кб) Переглянуто 27585 разів
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Вінниця

Повідомлення Olexa » 04 жовтня 2015, 23:53

Теж інтернетний джипег травили, ганьба якась. Тут ще момент, що чверті на щиті литовця то біло-червоні, то синьо-червоні. Я думаю, там мається на увазі герб обласний, тобто мають бути синьо-червоні. Хоча - хто зна?
Аватар користувача
Olexa
 
Повідомлення: 79
З нами з: 11 березня 2010, 20:54
Звідки: Ситківці(Вінницької) - Київ


Повернутись в Вінницька область

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей