Нісенітниці про український прапор

Історичні та сучасні національні символи

Re: Нісенітниці про український прапор

Повідомлення Ігор90 » 03 червня 2014, 18:05

Зараз по телеканалу НТН показують теленовини - батальйон "Азов" присягає під прапором Соціал-Націоналістів та...жовто-блакитним прапором :evil: . Ну прямо якісь гітлеровські "СА". Не пригадаю, щоб партії у нас мали свої воєнізовані осередки.

Хтось може придумати що небудь ще більш абсурдне та політично шкідливе???...
Аватар користувача
Ігор90
 
Повідомлення: 546
З нами з: 28 червня 2010, 21:52
Звідки: Запоріжжя

Re: Нісенітниці про український прапор

Повідомлення ABG » 03 червня 2014, 18:25

Ігор90 написав:Зараз по телеканалу НТН показують теленовини - батальйон "Азов"

Найцікавіше, що на виставлених у Фейсбуці фото з цієї присяги бійці "Азова" фотографуються вже із синьо-жовтим прапором...

Азов_2014_06_03.jpg
Азов_2014_06_03.jpg (58.33 Кб) Переглянуто 28045 разів
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів


Re: Нісенітниці про український прапор

Повідомлення Владислав » 10 липня 2014, 13:36

Доброго дня учасникам форуму! Останнім часом у мене з'явилося нове "хоббі" ;) , а саме - ведення заочної полеміки з адептами так званого "сонячноблакитного прапора", які останнім часом дуже активізувались як в інтернеті, так і в реальному житті. На їхню думку, в Україні немає більшої проблеми, ніж "неправильний" прапор! Мої "роз'яснювальні бесіди" часом навіть увінчуються успіхом - крім випадків, коли заводиш розмову з "духовно багатими" представниками даної субкультури (яку через схожість методів упливу на свідомість, напівжартома називають сектою). Звичайно, що якихось розумних аргументів на підтвердження своєї правоти в них катма - якщо не брати до уваги виссані з пальця "тєлєгі" про слов'янску містику та шизотеричні розумування під виглядом "ведичних откровень". Найбільша проблема в тому, що такі ідейні "соняшноолійники", по-перше, не сприймають жодної критики свого "вчення", по-друге, фанатично вимагають на все лінків та пруфів - при завідомому небажанні цим пруфам вірити. А самі відповідають посиланнями на свої ж фентезійні писанія, ганяючи один і той же шаблон по колу! :D
Аж ось останнім часом у сектантів з'явився ще один "безвідбійний аргумент". Розповідають (як ведеться, без посилань на джерела), що у 1991 році, мовляв, "усі геральдисти були ЗА жовтоблакитний прапор, і лише одна жіночка проти". Вона-то нібито й "закотила страшну істерику..." І от, щоб її заспокоїти, комісія проголосувала за подання на розгляд Верховної Ради синьо-жовтого прапора. Який, власне, й було ухвалено замість правильного, історичного, автентичного - та ще якого хочете - жовтоблакитного. :lol:
Звичайно, оповідкам сектантів нема віри, проте розповідають вони про це дуже впевнено (майже так само впевнено, як про те, що "22 березня 1918 р. Грушевський затвердив жовтоблакитний прапор, який нам дістався від трипільців" :mrgreen: ) Кажуть, диму без вогню не буває, тож чи не могли б ви бодай кількома словами розповісти, що ж насправді там відбувалося? Так уже й "всі" виступали за ЖБ? І чи була насправді та вікопомна істерика? Наскільки я розумію, дехто з Вас були безпосередніми учасниками тих подій? Завчасно дякую!
Аватар користувача
Владислав
 
Повідомлення: 149
З нами з: 16 грудня 2013, 21:17

Re: Нісенітниці про український прапор

Повідомлення ABG » 10 липня 2014, 22:40

Так, "сектанти" - вправні брехуни. Я вже приловив одного такого брехуна на прізвище Зайченко на Фейсбуці - цей "фантазер" мені також приписував ніби-то прихильність до "перевернутого" прапора в 1980-і рр.

Оскільки я був безпосереднім учасником усього процесу боротьби за національні символи в 1980-1990-х рр., то можу однозначно засвідчити, що тоді ніхто з дослідників не виступав за ніякий "перевернутий" прапор, ніхто його не використовував під час масових мітингів і маніфестацій.

Зрештою, щодо досліджень, то можна переглянути тогочасні публікації, де однозначно робилися висновки про синьо-жовтий прапор.
Так було у моїх публікаціях у самвидаві (див. хоча б: Гречило А. Прапор українського народу // Поступ. – 1989. – № 2 (травень). — С. 2-3), так було й у "легальних" виданнях (див.: Гречило А. До питання про національний прапор // Пам'ятки України. – 1989. – № 4. – С. 44-48; там ще й редакція дописала в мій текст "пропозиції про референдум", хоча це дурниця). Така ж сама позиція й у публікаціях Богдана Якимовича, Володимира Сергійчука (його брошура взагалі мала назву: "Символіка суверенності – синьо-жовта") та інших дослідників. Хто не вірить, то може знайти у бібліотеках і перечитати, а також і Рекомендації наукової конференції "Історичні традиції української національної символіки", проведеної 1991 р. в Києві.
Ще варто переглянути всі документи, зокрема - Резолюцію Установчого з'їзду Народного руху України (1989 р.). Усюди мова лише про синьо-жовтий прапор. Після виборів весною 1990 р. місцеві ради приймали рішення про підняття синьо-жовтого прапора.
Про ніякий "перевернутий" ніхто навіть не згадував. Тому не треба зважати на брехні про "одну жінку" чи про приписування цього Л. Кравчукові.

Власне, єдиною альтернативою для синьо-жовтого прапора тоді були різні "комуністичні потуги". Влітку 1989 р. в Києві відбулося спеціальне засідання комісії Верховної Ради під головуванням Л. Кравчука (на той час - завідувача ідеологічного відділу ЦК КПУ). Підсумовуючи це засідання Кравчук сказав, що на прапорі УРСР є вже і синій, і жовтий (малося на увазі - золотий серп, молот і зірка) кольори, тому нічого міняти не треба. Коли вже 1990 р. радянські символи були повністю дискредитовані, то робилися спроби запропонувати триколор (до синьо-жовтого додавали ще червону смугу), але цього ніхто серйозно не сприймав. Тому Кравчук нічого "не перевертав", а був змушений визнати те, що вимагали люди, а саме - синьо-жовтий прапор.
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Нісенітниці про український прапор

Повідомлення TheDarkMax2 » 11 липня 2014, 14:35

Ну, ідея українського триколору має певне підґрунтя. По-перше, це модифікація радянського прапору України. Використання такого прапору може трактуватись як прихильність до націонал-комунізму та/чи повага до спадку СРСР. По-друге, триколор в цих кольорах був колись прапором Галіції.
http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1% ... 1%96%D1%97
Tej wojny nikt za nas nie wygra! ©

З моїх снів утичеш над ранок, терпка як аґрус, солодка як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні, фіалкові очі мокрі від сліз.
Аватар користувача
TheDarkMax2
 
Повідомлення: 1134
З нами з: 30 квітня 2014, 01:26
Звідки: Україна, Харків

Re: Нісенітниці про український прапор

Повідомлення Ігор90 » 25 серпня 2014, 21:40

Сектантська листівка. З аргументацією у них дуже туго. Ну вони хоч би потрудилися б грунтувати свою думку на проекті Битинського - як такому, що має давність та авторитетність...
Зображення
Зображення
(з соц. мереж)
Аватар користувача
Ігор90
 
Повідомлення: 546
З нами з: 28 червня 2010, 21:52
Звідки: Запоріжжя

Re: Нісенітниці про український прапор

Повідомлення Ігор90 » 25 серпня 2014, 21:52

Запоріжжя, день прапора...
Зображення
Аватар користувача
Ігор90
 
Повідомлення: 546
З нами з: 28 червня 2010, 21:52
Звідки: Запоріжжя

Re: Нісенітниці про український прапор

Повідомлення Mykola Chmyr » 26 серпня 2014, 08:36

Ігор90 написав:Сектантська листівка. З аргументацією у них дуже туго. Ну вони хоч би потрудилися б грунтувати свою думку на проекті Битинського - як такому, що має давність та авторитетність...

Давність - так, авторитетність - ні.

Пане Ігорю, не шукайте авторитетів - краще станьте авторитетом самі!
Аватар користувача
Mykola Chmyr
Moderator
 
Повідомлення: 3952
З нами з: 19 грудня 2009, 18:12
Звідки: Київ

Re: Нісенітниці про український прапор

Повідомлення Ігор90 » 26 серпня 2014, 22:50

Mykola Chmyr написав:Давність - так, авторитетність - ні.

Ну не знаю, для мене Битинський це така постать, що за своїм масштабом та творчим внеском стоїть десь поряд з Нарбутом або Кричевським, але не перевищує їх по значенню. Мені особисто дуже подобаються його графіка, вірші, проекти нагород та великого герба... Я думаю що зміг би більш-менш нормально відноситися до "жовто-блакитників" якби вони використовували для своєї аргументації його досвід, спиралися б на його праці, малюнки... Але це ще не значить, що я з ними погодився б...

Натомість вони не пропонують нічого в якості аргументів крім "шизотерики". Це погано.

Mykola Chmyr написав:Пане Ігорю, не шукайте авторитетів - краще станьте авторитетом самі!

Ну це може через багато-багато років... :roll:
Аватар користувача
Ігор90
 
Повідомлення: 546
З нами з: 28 червня 2010, 21:52
Звідки: Запоріжжя

Re: Нісенітниці про український прапор

Повідомлення Владислав » 05 грудня 2014, 00:27

Не єдиною шизотерикою та китайською магією живуть жебісти. Як видно з цієї листівки, просто брехнею та фальсифікаціями вони теж не гребують. На жаль, там немає дати, тож не зовсім зрозуміло, на якого саме "пРезидента" спрямовано жебешений гнів. З деяких ознак можу припустити, що все-таки про колишнього, але не суть важливо. Бо при бажанні можна й про нинішню владу такий самий текстик зістряпати. Головне ж бо не злодійство та свавілля чиновників, а те що "ПРАПОР - НЕПРААААВИЛЬНИЙ!!!" :mrgreen:
Приєднані файли
Без имени-1.jpg
Без имени-1.jpg (48.92 Кб) Переглянуто 27261 разів
Аватар користувача
Владислав
 
Повідомлення: 149
З нами з: 16 грудня 2013, 21:17

Re: Нісенітниці про український прапор

Повідомлення Владислав » 22 березня 2015, 21:25

Хто ще не знає, сьогодні було велике "свято" - Річниця затвердження ЦР УНР жовто-блакитного національного прапора. :mrgreen: Відповідно, в соцмережах у сектантів був сьогодні день загострення жебешенства головного мозку. Картиночки зі "справжнім прапором", оповідки про "перший прапор", УНР, Грушевського, козаків і трипільців, вогонь/воду, про Скоропадського, "який перевернув", подобайки собі і собі подібним... Коротше - уся гарячка, до якої я вже почав звикати.
У Києві місцевий гурток шанувальників феншуя зібрвся на Софійському майдані, щоб привернути до себе быльше уваги:
https://vk.com/video-27737523_171303349 ... 3e3fe1eaf0
Напевно, це комусь-таки вигідно, щоб молоді українці замість того, щоб займатися ділом, займалися якимись ідіотськими "танцями з бубном", звалюючи всі біди на "неправильний" прапор?
Аватар користувача
Владислав
 
Повідомлення: 149
З нами з: 16 грудня 2013, 21:17

Re: Нісенітниці про український прапор

Повідомлення gazon » 08 квітня 2015, 12:46

Гарна стаття про ще одного "ідєйного", який хоче перевернути прапор
ПЕРЕВЕРНУТИ ПРАПОР ЛЕГШЕ, НІЖ ЗМІНИТИ КРАЇНУ...

ww112783.jpg
ww112783.jpg (33.61 Кб) Переглянуто 27021 разів

Що може зробити парламентар за п’ять років у Верховній Раді? Логічно — реформувати державу. Проте для наших обранців це занадто складно і невигідно. Простіше причину всіх бід шукати не у своїй бездіяльності чи бездарності, а в міфічних символах
Легше сказати виборцям, що будівлю під куполом у столиці звели на проклятому місці, сусід наврочив чи державний прапор не за фен–шуєм. І замість того, аби голосувати за потрібні для народу закони, наприклад, про добування бурштину, можна носитися з ідеєю поміняти місцями синій та жовтий кольори на українському прапорі. Головне — знайти «експерта», який би з екрана телевізора впевнено доводив, що «вороги перевернули український прапор» і від цього розвалена економіка, війна, анексований Крим і зубожіння громадян. Змінять прапор чи ні, а каденція закінчуватиметься, всі бачитимуть, як обранці «старалися», і голосуватимуть за них знову. Хоча, може, ефективніше перевернути не прапор, а депутатів? Раптом у позиції догори ногами до них прийдуть більш плідні ідеї?
Активно говорити про те, що все в Україні погано, бо на прапорі неправильно розміщені кольори, почали під час Революції гідності. На Майдані у Києві й Рівному українські стяги таки перевернули жовтим до неба. Нині рівненські активісти навіть не пригадують, кому саме належала ця ідея, але революція у нас пройшла саме під жовто–синім стягом. А нещодавно народний депутат від Рівненщини Юрій Вознюк (на фото) заявив, що збиратиме підписи колег, аби офіційно змінити Конституцію і перевернути прапор:
— Одного дня мені сестра сказала: «Прапор треба перевернути. Будеш сміятись, але всі негаразди України від того, що наш стяг догори ногами. Завжди вважалось, що переможець, коли завойовував певне поселення або навіть країну, перевертав їхній прапор. Це був знак окупації та поразки. А наш прапор ворогам і перевертати не потрібно — ми самі все зробили за них». Я тільки рукою відмахнувся, але почав потихеньку збирати різну інформацію з цього приводу. Вона вражала. Говорив і з представницею Всесвітнього громадського руху українців «Поверни прапор». Розмова, а потім матеріали, які мені скинула, остаточно переконали — нам потрібно повернути прапор. Цей процес кропіткий. Крім зміни до Конституції (150 підписів народних депутатів, 226 голосів «за» для направлення в Конституційний Суд, його погодження, 300 голосів «за», щоб ухвалити рішення в цілому), потрібно змінити атрибутику, документи і все, що з цим пов’язано. Але, на мою думку, зусилля того варті: Україні ще жити десятки тисячоліть і було б добре, якби під правильним стягом.
У чому різниця між синьо–жовтим і жовто–синім? У… китайцях. Значення кольорів українського прапора покоління українців, яке принаймні ходило до школи за часів незалежності, знає: синій — небо, що символізує мир, а жовтий — лан пшениці, тобто достаток. Звідси і чимало віршів та пісень, як–от: «За синєє небо, за жовте колосся боротися треба, щоб краще жилося». Втім, прихильники ідеї перевернути наш стяг доводять, що синьо–жовтий за фен–шуєм утворює гексаграму «Пі», на якій вода (синій колір) заливає вогонь (жовтий), а це уособлює занепад. Якщо кольори поміняти місцями, то буде гексаграма «Тай», тобто розквіт.
Є й інше пояснення, українське: жовтий колір — сонце, що символізує силу, а синій — вода. Мовляв, Україна стане міцною, коли домінуватиме жовтий. Вже навіть створили цілу спільноту «Поверни прапор», яка має власний веб–сайт та чимало прихильників. Вони переконані: коли 1917 року затверджували український національний стяг в УНР, він був жовто–синім, а Павло Скоропадський за свого правління його нібито перевернув — на догоду німцям. Як доказ — показують старі світлини, де темніший відтінок (нібито синій) — знизу. Втім, знавці фотографії це твердження спростовують, бо на чорно–білих знімках жовтий виходить темнішим, аніж блакитний, яким часто замінюють синій на нашому прапорі.
До слова, історики дослідили, що синьо–жовтими були ще бойові знамена Галицько–Волинського князівства. Під ними галицькі полки брали участь у легендарній Грюнвальдській битві в XV столітті, до речі, успішній для них. Під синьо–жовтими стояли також козаки. Саме такий прапор зобразив Ілля Рєпін на картині «Запорожці пишуть листа турецькому султанові».
Історик та голова Українського геральдичного товариства Андрій Гречило спростував міфи про те, що національний прапор України був колись жовто–синім. Вочевидь, нардеп Юрій Вознюк не знає досліджень науковців, які не знайшли жодних документів 1917 року про офіційне затвердження кольорів нашого стяга. Зате є свідчення, що синьо–жовтими були бойові знамена українського флоту. Окрім того, і Михайло Грушевський, і Сергій Єфремов, і видання 1917–го вказують якраз на синьо–жовтий прапор (часом блакитно–жовтий), який від часів УНР ніхто не змінював.
Пан Гречило, готуючи матеріал для проекту «Історична правда», навів на користь синьо–жовтого чимало історичних документів та світлин, зокрема з кольоровими плакатами 1917 року, на яких — нинішній стяг України. Є в історика і відповідь для любителів фен–шую. Він зазначає: «По–перше, ні китайські вірування, ні конфуціанство не мають до українських традицій жодного стосунку. По–друге, ні фен–шуй, ні «І–цзин» не мають жодного стосунку до вексилології та принципів створення прапорів. Скажімо, прапори з трьома горизонтальними смугами, вертикальними діленнями, хрестами тощо до гексаграм — ні приший, ні прилатай. Зрештою, навіть китайський прапор створений не за фен–шуєм, а на ідеологічній комуністичній основі. По–третє, треба бути зовсім наївним, щоб приписувати всі свої негаразди кольорам на прапорі. Це нагадує старий анекдот про те, що СРСР розпався, бо Ленін у Мавзолеї лежав не за фен–шуєм. Але коли б у цих вигадках була дещиця правди, то я не проти, аби китайці запровадили собі жовто–блакитний прапор як символ розквіту та гармонії. Та от чомусь вони на це не ведуться… Що тут можна порадити? Якщо протікає кран, треба звертатись до сантехніка. Коли пожежа — викликати пожежників. Якщо комусь здається, що на прапорі «вода заливає вогонь», то з цим — до психіатра, бо ні вексилологія, ні геральдика до цього стосунку не мають».
Звісно, є якась ймовірність того, що Юрію Вознюку вдасться переконати колег перевернути наш прапор, аби все в державі стало чудово. Зрештою, тоді в Україні краще житиметься хоча б тим, хто виготовляє прапори, офіційні таблички та друкуватиме нові примірники Конституції. Бо на це витратять мільйони з державного бюджету і добру частину коштів, за українським фен–шуєм, обов’язково розкрадуть.
Алла САДОВНИК http://www.volyn.com.ua/?rub=4&article=0&arch=1806
Аватар користувача
gazon
 
Повідомлення: 50
З нами з: 11 лютого 2015, 14:13
Звідки: Волинь

Re: Нісенітниці про український прапор

Повідомлення Mykola Chmyr » 08 квітня 2015, 12:57

Так, написано дуже добре.
Аватар користувача
Mykola Chmyr
Moderator
 
Повідомлення: 3952
З нами з: 19 грудня 2009, 18:12
Звідки: Київ

Re: Нісенітниці про український прапор

Повідомлення ABG » 22 серпня 2015, 15:38

Цікаво відстежити хто активно роздмухує питання "перевернутого прапора". Окрім наївних людей і звичайних невігласів особливо виділяються провокатори-українофоби, яких зненацька "прапор стурбував". Ось хоча б:

- ФСБ-шний провокатор Сергій Разумовський:
http://strelaua.com/rassledovaniya/agen ... video.html
http://sled.net.ua/noviy/ostab/bender/n ... 2013/16/12
http://fakty.ictv.ua/ua/index/read-news/id/1509746
разумовський.jpg
разумовський.jpg (46.86 Кб) Переглянуто 26549 разів


- провокаторка Вікторія Шилова:
http://zt.20minut.ua/Vid-Chytachiv/vikt ... 13275.html
http://politiko.ua/blogpost127672
http://shilova.org/
шилова.jpg
шилова.jpg (57.02 Кб) Переглянуто 26549 разів
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Нісенітниці про український прапор

Повідомлення Владислав » 23 серпня 2015, 17:12

ABG написав:Цікаво відстежити хто активно роздмухує питання "перевернутого прапора". Окрім наївних людей і звичайних невігласів особливо виділяються провокатори-українофоби...

Дякую, пане Андрію! До вищеназваних провокаторів можна додати й недоброї пам'яти Бузину з його "проклятієм Габсбургов, вісящім над Украіной" - науковоподібною маячнею, якою жб-сектанти загидили увесь інтернет поряд із писаннями самозваних прохвесорів та академіків феєричних наук. Очевидно, що саме ці персонажі і є тими самими "вченими істориками і геральдистами, які ВСІ виступають за ЖБ", на чий авторитет увесь час посилаються перевернипрапорники. Характерно, що при цьому сектанти ніколи не називають імен - тобто "ВСІ" і край! Отож коли першого-ліпшого феншуйника попросиш назвати хоча б одне прізвище, той одразу тускне й відповідає щось на кшталт "фамілії іх слішком ізвєстни, чтоби я вам іх називал!" :) І взагалі - "ВСЮ історію, як ВСІМ відомо, переписали жиди, москалі, комуняки та інші вороги України! А ви, часом, не жид? Чи, може, москаль?!" Дивна логіка! :) Після такого спілкування зайвий раз переконуєшся, що у середнього "соняшноблакитника" в голові не просто гречана каша, а справжнісінька шрапнель, замішана на "таємних знаннях" з ютюбу та бузиновсько-шиловській ахінеї.
Аватар користувача
Владислав
 
Повідомлення: 149
З нами з: 16 грудня 2013, 21:17

Поперед.Далі

Повернутись в Державні символи України

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 9 гостей