Червоно-чорний прапор

Прапори, знамена, штандарти, хоругви

Червоно-чорний прапор

Повідомлення mazeppa » 20 травня 2011, 02:30

Нещодавно натрапив на таку фотографію. Як бачите, зображено лідера ОУН Степана Бандеру, який виголошує промову на похороні. Ані ім'я небіжчика, ані дата, ані конкретне місце поховання не відомі. Знаю лише, що це повоєнні часи, незадовго до загибелі С.Бандери, Німеччина. Між іншим, фото розміщується вперше, це скан з фото з приватного архіву.

Bandera_FuneralSpeech_Part1.jpg
Bandera_FuneralSpeech_Part1.jpg (49.93 Кб) Переглянуто 38367 разів


Зацікавили мене прапори позаду С.Бандери - трикутної форми, чорно-червоні, зі скандинавським хрестом. На деяких інших знимках я бачив такі самі, тільки більшого розміру, як стандартні прапори (не розміщую їх, бо слабкої якості). Розпитував учасників визвольних змагань - ніхто напевно сказати не може. Шукав в інтернеті, не знайшов.

Але нещодавно був у Львові, проходив повз Історичний музей і побачив ось цю афішу.

IMG_0812.JPG
IMG_0812.JPG (45.72 Кб) Переглянуто 38367 разів


Де був зображений саме цей прапор.

IMG_0813.JPG
IMG_0813.JPG (47.75 Кб) Переглянуто 38367 разів


Потрапити до музею не зміг, була середа. Й не знаю, коли ще трапиться така нагода.
А тому звертаюсь за порадою: підкажіть, якщо хто знає, що це за прапор?
Аватар користувача
mazeppa
 
Повідомлення: 41
З нами з: 16 жовтня 2010, 04:08

Re: HELP: повстанський прапор?

Повідомлення mazeppa » 10 липня 2011, 03:50

Дуже прикро, що дотепер ніхто не може відповісти...

Шукав скрізь в інтернеті, надибав дещо, але ж це явно не по темі: http://www.fotw.net/flags/xx-scand.html

Там йдеться про "скандинавський хрест", але з подібною колористикою є лише "пропозиція щодо німецького прапору" 1919 року та прапор "батальону Сан-Педро" часів Мексиканської революції. Обидва прапори в повному розмірі мають абсолютно відмінний вигляд:

Німецька пропозиція:
de!19n1.gif
de!19n1.gif (2.01 Кб) Переглянуто 38298 разів


Мексиканські революціонери:
mx_mata.gif
mx_mata.gif (8.52 Кб) Переглянуто 38298 разів


Отже, люди добрі, підкажіть, кому належить НАШ червоно-чорний прапор зі скандинавським хрестом?!
Аватар користувача
mazeppa
 
Повідомлення: 41
З нами з: 16 жовтня 2010, 04:08

Re: HELP: повстанський прапор?

Повідомлення Юрій К. » 10 липня 2011, 11:54

mazeppa написав:Дуже прикро, що дотепер ніхто не може відповісти...

Отже, люди добрі, підкажіть, кому належить НАШ червоно-чорний прапор зі скандинавським хрестом?!


Організації Українських Націоналістів.
Юрій К.
 
Повідомлення: 163
З нами з: 26 грудня 2009, 23:47
Звідки: Запоріжжя

Re: HELP: повстанський прапор?

Повідомлення Запеклий Андрій » 12 вересня 2011, 21:26

mazeppa написав:Нещодавно натрапив на таку фотографію. Як бачите, зображено лідера ОУН Степана Бандеру, який виголошує промову на похороні. Ані ім'я небіжчика, ані дата, ані конкретне місце поховання не відомі. Знаю лише, що це повоєнні часи, незадовго до загибелі С.Бандери, Німеччина. Між іншим, фото розміщується вперше, це скан з фото з приватного архіву.


Цей прапор використовували ЗЧ ОУН починаючи з другої половини 1940-х рр. Принаймні про це мені говорили члени ОУН, які зараз проживають у Німеччині.
Запеклий Андрій
 
Повідомлення: 33
З нами з: 22 січня 2011, 19:09

Re: HELP: повстанський прапор?

Повідомлення mazeppa » 30 вересня 2011, 03:11

Запеклий Андрій написав:Цей прапор використовували ЗЧ ОУН починаючи з другої половини 1940-х рр. Принаймні про це мені говорили члени ОУН, які зараз проживають у Німеччині.


Щиро дякую. Нарешті! Принаймні знатиму, в якому напрямку шукати.

А взагалі, дивно, що цей прапор не цікавить експертів, як наших - в т.ч. на цьому форумі, так і закордонних (вочевидь, через відсутність матеріалів). Зрештою, й він сам не довго використовувався (це вже, напевно, питання до ОУН).

Як на мене, прапор є доволі унікальним, оскільки комбінує особливі національні кольори з давнім (нордичним) дизайном, поширеним у багатьох країнах світу: http://en.wikipedia.org/wiki/Nordic_Cross_flag

ZCh_OUN_B.png
ZCh_OUN_B.png (2.52 Кб) Переглянуто 38132 разів
Аватар користувача
mazeppa
 
Повідомлення: 41
З нами з: 16 жовтня 2010, 04:08

Re: HELP: повстанський прапор?

Повідомлення ABG » 02 жовтня 2011, 22:05

На проведеному в квітні 1941 р. у Кракові ІІ Великому зборі ОУН було прийнято окрему постанову:
"Організація Українських Націоналістів вживає свойого окремого організаційного прапора чорної та червоної краски. Уклад і обов’язуючі пропорції будуть ухвалені окремою комісією".

Мабуть із подальшими подіями ОУН було не до прапорів, а в наш час стереотипно вважалося, що це попросту полотнище з двох горизонтальних рівновеликих смуг.
Складається враження, що десь після війни на виконання поданої постанови 1941 р. ОУН могла ухвалити остаточний вигляд прапора саме як чорне полотнище з червоним хрестом. Хоча це лише припущення. Треба шукати якщо не документи, то хоча б свідчення сучасників.
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12721
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Червоно-чорний прапор

Повідомлення ABG » 02 січня 2014, 12:36

На http://spilka.uaweb.org/library/prapor.html:
Петро Дужий
ЧЕРВОНО-ЧОРНИЙ ПРАПОР — ЦЕ НАШЕ ВСЕ ДОБРО...
(де гніздиться коріння цього прапора)

Громадяни старшої генерації й досі пам'ятають, а молодші люди, ознайомлені з пісенною творчістю, знають, що у двадцятих-тридцятих роках нашого сторіччя на українських землях побутувала пластунська пісня:
«Гей-гу, гей-га, таке-то в нас життя:
Наплечники готові, прощай, моє дівча.
Сьогодні помандруєм, не знаємо самі,
Де нічку заночуєм...»
А наступна строфа починалася словами:
«Прапор червоно-чорний — це наше все добро...»
Усі свідомі українці, а до таких зараховували себе й зараховують наші пластуни, з великою пошаною ставляться до історичного, національного синьо-жовтого прапора, бо інакше не може бути. Проте, поміж синьо-жовтими прапорами нерідко появляються і червоно-чорні прапори, облюбовані вже в першій чверті XX сторіччя нашими пластунами та й загалом — молоддю. А бравурна пластунська пісня, в якій згадується червоно-чорний прапор, і по сьогодні захоплює громадськість.
Наші вороги виступають і проти синьо-жовтого прапора, і проти червоно-чорного, вони в них «мазепинські», «петлюрівські», «націоналістичні». Ворогам сталінський прапор до вподоби.
Здавалось би, що й думки допустити не можна, щоб наші свідомі люди протиставили червоно-чорний прапор — національному синьо-жовтому. А проте, на догоду ворогам, і такі люди трапляються, які — як каже прислів'я — не збагнувши броду лізуть у воду...
Є, на жаль, такі люди, що без потреби вовка з лісу викликають. Ось один діяч, докоряючи деяким нашим молодим людям, у своєму експозе так дослівно пише: «І не можу я пояснити використання ними червоно-чорного прапора інакше, як незнанням усіх тих, хто перед нашими СНУМівцями носив його: французькі революціонери, російські соціял-демократи й німецькі націонал-соціялісти. Невже вони хочуть бачити там своє коріння? І невже вони думають, що за теперішнього співвідношення сил революційні насильницькі методи (червона барва червоно-чорного прапора означає кров, збройну боротьбу) можуть дати патріотичним силам перемогу? За теперішніх, сьогоднішніх умов? Далебі, ні!»
Дозволю собі з'ясувати: де коріння червоно-чорного прапора.
У західньоукраїнських молодечих організаціях, а зокрема в юнацтві ОУН, велику увагу зверталося не лише на ознайомлення з ідеологічно-політичними проблемами, але й не в меншій мірі надавалось значення вивченню нашої історії, літератури, мистецтва тощо. Так було у 20-30 роках. Наприклад, у березні кожен юнак мусів підготовити коротку доповідь про Шевченка та його творчість. Вивчали твори Івана Франка, Лесі Українки, Василя Стефаника...
В 1934 році я вперше 16-річним гімназистом попав до «Бриґідської» тюрми за те, як писали польські поліцаї в документах, що намагався відірвати частину Польщі (українські етнографічні землі), тобто підлягав статті «97». Пам'ятаю як сьогодні: мене вкинули до камери номер 120 у третьому корпусі. І там уперше я зустрінувся з видатним націоналістом крайового маштабу — Зеноном Коссаком — найближчим співтоваришем таких знаних з нашої історії діячів, як Степан Бандера, Роман Шухевич, Богдан Кравців, Володимир Янів і інші.
Мене зовсім не здивувало, коли Коссак на початку нашого знайомства запитав мене, чи я цікавився творчістю Василя Стефаника. А довідавшись, що я знаю всі його новелі, почав наче поетичний твір напам'ять рецитувати уривок новелі Стефаника «Сини». У творі є такий фрагмент: батько веде розмову з сином Андрієм (цитати наводжу за виданням «Твори» В. Стефаника, третє видання Державного видавництва України, 1929 року, сторінка 279. Новелю надруковано згідно з тодішніми «Нормами літературної мови»).
Монолог батька: «Останній раз прийшов Андрій, він був у мене вчений. «Тату, — каже, — тепер ідемо воювати за Україну». — «За яку Україну?» А він підняв шаблею грудку землі та й каже: «Оце Україна, отут — і справив шаблею в груди, — тут її кров; землю нашу йдемо від ворога відібрати. Дайте мені, — каже, — білу сорочку, дайте чистої води, щоб я обмився, та й бувайте здорові». Як та його шабля блиснула, тай мене засліпила! «Сину, — кажу, - та є ще в мене менший від тебе, Іван, бери і його на це діло...»
Тут Коссак глибоко замислився і нарешті каже: «Геніяльне визначення України дав геніяльний Стефаник. Україна — це земля, наша родюча, чорна, найбагатший у світі чорнозем, за який проливали кров найкращі сини України...» А далі: «Українська земля — чорного кольору, а кров борців, що йшла «відбирати її від ворога», — червона. А хіба ж поєднання цих кольорів — червоного і чорного — не символічне визначення України - України, що бореться?» Чи саме Зенон Коссак був першим, що сказав — червоно-чорний прапор — символ «України, що бореться», чи вже хтось раніше прийшов до такого висновку, мені важко сказати.
Не підлягає найменшому сумнівові, що власне «Україна, яка бореться», символізована червоно-чорними кольорами, надхнула учасників II Великого Збору ОУН у квітні 1941 року прийняти окрему постанову: «Організація уживає свойого окремого організаційного прапора чорної і червоної краски».
Нашим національним прапором і надалі, і на всі часи, залишається синьо-жовтий прапор. Таку думку поділяють націоналісти, чесні патріоти України.
Червоно-чорний прапор — прапор України, що бореться. Чи ж годиться його прирівнювати до прапора французьких революціонерів, соціял-демократів, а вже, що найгірше, до кольорів націонал-соціялістичних?
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12721
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Червоно-чорний прапор

Повідомлення ABG » 02 січня 2014, 13:36

Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12721
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Червоно-чорний прапор

Повідомлення ABG » 27 січня 2014, 02:45

На http://www.orada.if.ua/index.php?id=sin ... 1979121d15 :

Про використання червоно-чорного прапора та прапора Ради Європи як частини символіки Івано-Франківської області
РІШЕННЯ

від 25.01.2014. № 1167-26/2014
м. Івано-Франківськ

Про використання
червоно-чорного прапора
та прапора Ради Європи
як частини символіки
Івано-Франківської області

На підставі статей 22, 26 та 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, з урахуванням пропозицій органів місцевого самоврядування області, обласна рада

вирішила:

1. Використовувати червоно-чорний прапор та прапор Ради Європи як частину символіки Івано-Франківської області, яка відображає історичні, культурні, соціально-економічні та інші територіальні особливості і традиції всієї Івано-Франківської області.

2. Затвердити Положення про зміст, опис та порядок використання червоно-чорного прапора та прапора Ради Європи як частини символіки Івано-Франківської області (додається).

3. Рішення опублікувати в газеті "Галичина" та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.

4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради О. Левицького і постійну комісію обласної ради з питань національного та духовного розвитку, культури, засобів масової інформації, книговидання і свободи слова (О. Бабій).

Голова обласної ради Василь Скрипничук


ЗАТВЕРДЖЕНО
рішенням обласної ради
від 25.01.2014. № 1167-26/2014

Положення
про зміст, опис та порядок використання
червоно-чорного прапора та прапора Ради Європи
як частини символіки Івано-Франківської області

1. Зміст частини символіки Івано-Франківської області

Червоно-чорний прапор та прапор Ради Європи є частиною символіки Івано-Франківської області, яка відображає історичні, культурні, соціально-економічні та інші територіальні особливості і традиції всієї Івано-Франківської області.

Червоно-чорний є уособленням боротьби за волю України. Чорний колір символізує українську землю, а червоний – кров борців за свободу та незалежність України.

Європейський прапор є символом не лише Європейського Союзу, але й єдності та ідентичності Європи в більш широкому сенсі. Цей прапор є також символом Ради Європи, членом якої Україна є з 1995 року.

2. Опис прапорів, які належать до частини символіки
Івано-Франківської області

2.1. Червоно-чорний прапор

Прямокутне полотнище зі співвідношенням сторін 2:3. Прапор складається з двох кольорів – червоного та чорного. Прапор складається з двох рівновеликих горизонтальних смуг: червоної вверху та чорної внизу.

2.2. Прапор Ради Європи

Прямокутне полотнище зі співвідношенням сторін 2:3. Синє полотнище з дванадцятьма золотими зірками в центрі, розміщеними по колу.

3. Порядок використання
червоно-чорного прапора та прапора Ради Європи
як частини символіки Івано-Франківської області

3.1. Червоно-чорний прапор та прапор Ради Європи є частиною символіки Івано-Франківської області.

3.2. Червоно-чорний прапор та прапор Ради Європи вивішуються на будинку або піднімаються на щоглі перед будинком Івано-Франківської обласної ради. Їх можна вивішувати на будівлях органів місцевого самоврядування Івано-Франківської області. Червоно-чорний прапор та прапор Ради Європи можуть використовувати інші установи, організації, підприємства, об'єднання громадян, фірми тощо:

– у дні державних та місцевих свят;

– під час проведення урочистих церемоній та урочистих заходів;

– під час проведення акцій, зібрань та інших заходів.

При одночасному піднятті чи вивішуванні Державного прапора України та символіки Івано-Франківської області останні не повинні перевищувати за розмірами Державний прапор України і розміщуються справа від нього (з боку глядача).
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12721
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Червоно-чорний прапор

Повідомлення ABG » 31 січня 2014, 11:14

На Тернопільщині суд покарав депутата за червоно-чорний прапор на райадміністрації
Четвер, 30 січня 2014, 13:46
Збаразький районний суд визнав винним депутата районної ради у встановленні на державній установі "недержавного символу".
Про це повідомляє прокуратура Тернопільської області.
У відомстві пояснили, що депутат "без будь-якого рішення органу місцевого самоврядування, принижуючи значення офіційної Державної символіки України, встановив червоно-чорне полотнище на будівлі Збаразької районної державної адміністрації".
Суд наклав на нього стягнення у вигляді 40 годин громадських робіт.

(http://www.pravda.com.ua/news/2014/01/30/7012049/)
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12721
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Червоно-чорний прапор

Повідомлення ABG » 31 січня 2014, 12:14

«Два кольори» — популярна українська пісня, написана у 1964 році.
Музика Олександра Білаша, слова Дмитра Павличка.
Перший виконавець пісні — Анатолій Мокренко.

Як я малим збирався навесні
Піти у світ незнаними шляхами,
Сорочку мати вишила мені
Червоними і чорними
Червоними і чорними нитками
.

Приспів:
Два кольори мої, два кольори,
Оба на полотні, в душі моїй оба,
Два кольори мої, два кольори:
Червоне — то любов, а чорне — то журба.

Мене водило в безвісті життя,
Та я вертався на свої пороги,
Переплелись, як мамине шиття,
Щасливії сумні мої,
Щасливі і сумні мої дороги.

Приспів:
Два кольори мої, два кольори,
Оба на полотні, в душі моїй оба,
Два кольори мої, два кольори:
Червоне — то любов, а чорне — то журба.

Мені війнула в очі сивина,
Та я нічого не везу додому,
Лиш згорточок старого полотна
І вишите моє життя,
І вишите моє життя на ньому.

Приспів:
Два кольори мої, два кольори,
Оба на полотні, в душі моїй оба,
Два кольори мої, два кольори:
Червоне — то любов, а чорне — то журба.
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12721
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Червоно-чорний прапор

Повідомлення ABG » 07 лютого 2014, 02:05

Інтерв'ю на "Радіо Свобода" в короткому викладі та аудіозапис на http://www.radiosvoboda.org/content/art ... 51033.html

Червоно-чорний прапор не є прапором ОУН і УПА – геральдист
Галина Терещук
03.02.2014

Львів – Збаразький районний суд, що на Тернопільщині, визнав винним депутата райради, який вивісив на адмінбудівлі червоно-чорний прапор. За інформацією обласної прокуратури, чоловік «принизив значення офіційної Державної символіки України». Відтак суд призначив «хулігану» 40 годин громадських робіт. Нині червоно-чорним прапором зумисно лякають мешканців східних регіонів.

Червоно-чорний прапор використовувався на початку ХХ століття як символ протестного руху в європейських країнах, у Латинській Америці і на Африканському континенті.
А ось в Україні червоно-чорний прапор став популярним у молодіжних середовищах, зокрема у «Пласті», у 20-х роках минулого століття, коли польська влада в Галичині не толерувала використання українцями національного синьо-жовтого стягу. Тоді футболісти спортивного товариства «Україна» виступали у червоно-чорній формі, а їхній прапор складався з трьох смуг у червоно-чорній колористиці.

ОУН використовувало синій прапор
Історик, дослідник геральдики Андрій Гречило наголошує, що червоний і чорний не є кольорами Організації українських націоналістів та Української повстанської армії. Де-юре цей прапор ніколи не був закріплений за ОУН.
«ОУН використовувала синій прапор з золотистим націоналістичним тризубом, де замість середнього зуба був поставлений меч, виконання відомого графіка Роберта Лісовського. У 1941 році, коли стався розкол ОУН, бандерівське крило, яке проводило збір у Кракові, серед різних постанов прийняло, що запроваджує інший організаційний прапор, він мав бути червоно-чорним, але було вирішено, що для цього має бути затверджена окрема постанова. Але, коли почалась війна, бандерівське крило попало у неласку до німців і легальної можливості використовувати цей прапор не було. Тобто, ця справа не була доведена до кінця», – розповів Андрій Гречило.
Донині збереглось чимало графіки і гравюр, агіток і листівок, на яких зображено прапор ОУН (Бандери) у червоно-чорних кольорах, але на них завжди присутня емблема. Багато оунівців та упівців і не знали про існування червоно-чорного прапора, каже геральдист Андрій Гречило, бо не сприймали їх бандерівськими кольорами.
«Частини ОУН, які перебували за межами України, використовували трикутний червоний прапорець з чорним хрестом».

«Два кольори» у радянський час не забороняли
Водночас, якби червоно-чорний прапор був пов’язаний з ОУН чи УПА, то навряд чи у 1964 році з’явилась пісня «Два кольори», яка стала популярною у радянський час, а у ній мова йшла про червоний і чорний кольори. Відтак їх не пов’язували у час масового психозу боротьби з українським буржуазним націоналізмом із повстанським рухом.
Наприкінці 80-років минулого століття галичани почали використовувати на акціях не лише національний синьо-жовтий прапор, але й червоно-чорний.
«Червоно-чорний прапор з двох смуг став символом протестної боротьби», – каже дослідник.
Навіть організація ФАРЕ (футбол проти расизму в Європі) не має претензій до використання червоно-чорного прапора фанами під час футбольних матчів. До того ж ці кольори закріплені Міністерством юстиції за кількома політичними партіями в Україні, лише різні партійні емблеми.
Нині довкола використання червоно-чорного прапора зумисно нагнітається ситуація, особливо у східних регіонах держави, щоб не консолідувати, а роз’єднати націю, вважає співрозмовник.
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12721
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Червоно-чорний прапор

Повідомлення passer » 13 жовтня 2014, 14:10

ABG написав: Два кольори мої, два кольори:
Червоне — то любов, а чорне — то журба.

Трошки гумору - на Вінниччині чув іншу інтерпретацію:
"Червоне - то райком,
а чорне - то згорів"
;)
Аватар користувача
passer
 
Повідомлення: 55
З нами з: 22 лютого 2010, 23:23
Звідки: Київ

Re: Червоно-чорний прапор

Повідомлення Mykola Chmyr » 13 жовтня 2014, 14:25

:lol:
Аватар користувача
Mykola Chmyr
Moderator
 
Повідомлення: 3953
З нами з: 19 грудня 2009, 18:12
Звідки: Київ

Re: Червоно-чорний прапор

Повідомлення Ігор90 » 15 квітня 2015, 14:57

Таке.
Пластун-Scout. – 1946. – Ч. 4)

1.JPG
1.JPG (8.65 Кб) Переглянуто 36555 разів
Аватар користувача
Ігор90
 
Повідомлення: 546
З нами з: 28 червня 2010, 21:52
Звідки: Запоріжжя

Re: Червоно-чорний прапор

Повідомлення Mykola Chmyr » 15 квітня 2015, 14:59

Дуже цікаво!
Аватар користувача
Mykola Chmyr
Moderator
 
Повідомлення: 3953
З нами з: 19 грудня 2009, 18:12
Звідки: Київ

Далі

Повернутись в Вексилологія

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 11 гостей