м. Городня

Міста, селища і села

м. Городня

Повідомлення TheDarkMax2 » 19 вересня 2014, 12:55

Рідкий випадок, коли радянський герб був цікавіший за історичний.
Зараз місто використовує свій старий герб, що має наступний вигляд:
У червоному полі чорний якір і три восьмипроменеві срібні зірки, покладені одна згори, а інші дві з боків від якоря. Зображення якоря знаходилось на печатці колишньої сотенної канцелярії ще до перейменування містечка в місто. Достеменно походження його не з'ясовано.
Кене пропонував зробити якір золотим.
Герб подібний до польського шляхетського герба "Радзиць". Відомо, що в Польщу цей родовий герб потрапив разом зі своїм володарем із Німеччини, де він був подарований родоначальнику сім’ї ще в XIV столітті за доблесть у морській битві.
А ось який вигляд має радянський:
Щит перетятий лазуровим і червоним. У щиті поставлені в стовп три золоті гармати, супроводжувані праворуч циркулярною пилкою і молотом, ліворуч — поставленим у стовп колоссям, на яке покладена лазурова квітка льону.
Ех, якби не циркулярна пилка...
І змістовно: гармати зображені на гербі в 1709 р. були подаровані місту Петром I за участь мешканців міста в Північній війні.
Tej wojny nikt za nas nie wygra! ©

З моїх снів утичеш над ранок, терпка як аґрус, солодка як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні, фіалкові очі мокрі від сліз.
Аватар користувача
TheDarkMax2
 
Повідомлення: 1137
З нами з: 30 квітня 2014, 01:26
Звідки: Україна, Харків

Re: Герб Городні (Чернігівська обл.)

Повідомлення Lisnychenko » 16 грудня 2014, 12:31

Я впенений, що історія про подарунок Петра - це просто легенда, до того ж неактуальна й недолуга. Подібні легенди побутують і в інших містах Лівобережжя. Наприклад, у Ніжині - ніби-то жінкам-козачкам за участь в обороні міста від шведів той-таки Петро "всемилостівейше" дозволив носити чоловічі шапки. Уявляю собі, як крутили пальцями біля скронь ніжинські козачки у відповідь на таку "милість". :lol: Безглуздішої нагороди годі собі уявити. Те ж саме й з Городнею. Цар розщедрився аж на три гармати для козацького (!) сотенного (!) містечка, в якому й своїх гармат мало б вистачати! Тому я не підтримую Вашого ентузіазму щодо саме цього символу. Краще дійсно змінити колір якоря на золотий, як пропонував старик Кене. Тим більше, що звязок з гербом Радзиць не доведено, а якір має символіку, не обов'язково пов'язану з морем.
Аватар користувача
Lisnychenko
 
Повідомлення: 59
З нами з: 20 січня 2010, 10:21


Повернутись в Чернігівська область

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість