Українська греко-католицька церква

Символи Української Греко-Католицької Церкви та інших унійних церков

Re: Українська греко-католицька церква

Повідомлення ABG » 23 грудня 2010, 22:41

На мою думку, форма цього капелюха продиктована кліматичними умовами: чи то Рим, чи Константинополь, чи Єрусалим – влітку це надійний спосіб захиститися від палючого сонця. Для наших широт такої проблеми немає, тому й подібні капелюхи, ймовірно, таки появилися як наслідування церковних ієрархів – чи римських, чи константинопольських.

Ісидор одержав від папи Євгена IV сан кардинала та звання «легата від ребра апостольського» для всіх північно-східних країн. Тому зображення його в такому капелюсі також не викликає здивування.

Цікавіша ситуація з Косовом. У панегірику дійсно капелюх згадується поруч із митрою як окремий атрибут:
"Кгды капелюшем щитить ся екзарха,
А метрополя тут трона єрарха
Митрою, крестом, жезлом зась свѣтилом
Щитится, премудр и словом и дѣлом,
Мусять тых луков пострѣл получити,
Каплеюш, митра, крест, жезл, свѣт, як щиты.
Иле же цѣлем кождый тот щит знают,
В капелюш, в митру, бы в шапки, трафяют.
В крест, же таблицы єго мѣсто цѣли
Писмо Силвестра гербовоє мѣли".

Столп цнот.jpg
Столп цнот.jpg (28.44 Кб) Переглянуто 25010 разів
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Українська греко-католицька церква

Повідомлення ABG » 19 січня 2011, 21:58

Зображення
Владика Венедикт (АЛЕКСІЙЧУК), Єпископ-помічник Львівський, Протосинкел Львівської Архиєпархії:
http://uht.org.ua/ua/part/osobovi/article;10630/
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Українська греко-католицька церква

Повідомлення Oskar » 01 квітня 2011, 13:57

Правлячий архиєрей затвердив єпархіяльний герб
05 січня 2011
З 1 січня 2011 року Божого вступив в дію декрет правлячого архиєрея владики Юліяна (Вороновського) про затвердження та проголошення герба Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Над виготовленням єпархіального герба трудився геральдист Андрій Гречило. Під час розробки герба були враховані численні пропозиції архиєреїв, пресвітерів та богословів єпархії.
Як повідомлялось раніше, проект герба кількаразово обговорювався під час засідань пресвітерської ради.

єрей Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

http://www.sde.org.ua/home/archive/item ... -gerb.html
Аватар користувача
Oskar
 
Повідомлення: 1152
З нами з: 21 грудня 2009, 15:54

Re: Українська греко-католицька церква

Повідомлення Oskar » 01 квітня 2011, 14:00

Герб Самбірсько-Дрогобицької єпархії
Опис
У центрі композиції герба Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ розміщений щит, який розділений на дві частини ламаною горизонтальною лінією.
У верхній частині щита на срібному тлі зображено ікону Богородиці у синій туніці та пурпурному мафорії із золотим німбом. Обабіч німба – грецькі літери „МР” (праворуч) і „ΘΥ” (ліворуч) червоного кольору. У руках Божа Мати тримає обрамлений золотою тасьмою срібний покров-омофор, на якому – золотий хрест.
У нижній частині щита на зеленому тлі зображена тризрубна дерев’яна церква золотої барви.
Щит увінчаний золотою митрою з червоним підкладом і розміщений на покладених навхрест золотому процесійному хресті та єпископському жезлі. Поверх них - золотий ланцюжок з панагією внизу щита.
Богословський коментар
Герб Самбірсько-Дрогобицької єпархії паритетно поєднує в собі образ і символ, притаманні для християнської іконографії. Він має два плани: верхній і нижній, які символізують Небесну та Земну Церкву. Небесний план представлений срібним тлом, що вказує на чистоту і непорочність, до яких маємо прагнути. Зелене поле, що репрезентує земний план, акцентує на особливостях розташування єпархії, яка багата на гірський і лісовий ландшафт. Ламана лінія між небесним і земним планами схематично відтворює вершини гір, бо значна частина єпархії знаходиться у передгір’ї Карпат.
На небесному плані споглядаємо постать Пресвятої Богородиці як Оранти і Покровительки. Три золоті зірки на пурпурному мафорії символізують Її Дівицтво перед, під час і після Христового воплочення, яке сталося через Неї. Своїм омофором Богородиця покриває територію єпархії і, зокрема, храм. Як Матір Божа (на це вказують грецькі літери „МР” і „ΘΥ”), Вона є Матір’ю Христової Церкви та Покровителькою місцевої Церкви – Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Піднесені вгору руки Оранти символізують заступництво та молитву Небесної Церкви за Земну.
У центрі земного плану розміщено стилізоване зображення церкви, характерної для місцевої архітектури. Трикупольність храму символізує Пресвяту Трійцю, що Її – як досконалу спільноту Божественних осіб Отця, Сина і Святого Духа – має наслідувати спільнота Церкви. Пресвяте таїнство Євхаристії, звершуване у храмі, є центром, джерелом і вершиною існування та розвитку Христової Церкви. Першим у євхаристійній любові є єпархіальний єпископ. Саме тому щит герба розміщений на знаках єпископської влади (жезлі, патериці та панагії) як на фундаменті, адже «де буде єпископ, там повинен бути й народ, так само й де Ісус Христоc, там і Католицька Церква» (Св. Ігнатій Антіохійський, Послання до смирнян, 8). Як головний предстоятель земної Євхаристії, єпископ очолює місцеву Церкву (митра поверх щита). Всі знаки єпископської влади, неначе промені, розходяться від храму в різні боки. Це означає, що єпископська влада живиться євхаристійною любов’ю та слугує її зростанню на всій території єпархії і поза нею. Виступ знаків єпископської влади за щит символізує те, що служіння єпископа не обмежується лише єпархією: він представляє свою місцеву Церкву і за її межами, творячи у сопричасті з іншими єпархіальними єпископами помісну Українську Греко-Католицьку Церкву.

http://www.sde.org.ua/terytoria/herb.html

samdrherb.jpg
samdrherb.jpg (32.61 Кб) Переглянуто 24031 разів
Аватар користувача
Oskar
 
Повідомлення: 1152
З нами з: 21 грудня 2009, 15:54

Re: Українська греко-католицька церква

Повідомлення ABG » 03 грудня 2011, 17:07

Зображення
Владика Димитрій (ГРИГОРАК), Єпископ Бучацький
http://uht.org.ua/ua/part/osobovi/article;10798/
http://buchacheparchy.org.ua/pravljachyj-arhyjerej.html
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Українська греко-католицька церква

Повідомлення ABG » 03 грудня 2011, 17:35

Бучацька Єпархія УГКЦ
(http://buchacheparchy.org.ua/)

Buchach_ep.jpg
Buchach_ep.jpg (16.68 Кб) Переглянуто 23368 разів
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Українська греко-католицька церква

Повідомлення ABG » 03 грудня 2011, 17:38

Створенням в Україні трьох нових митрополій УГКЦ прямує до завершення патріаршого устрою
29.11.2011
29 листопада 2011 року Глава УГКЦ Блаженніший Святослав підніс Львівське архиєпископство до гідності митрополії. Митрополію очолив Архиєпископ Ігор (Возьняк). До її складу входять Львівська архиєпархія, Сокальсько-Жовківська, Самбірсько-Дрогобицька та Стрийська єпархії. На початку грудня відбудеться введення на престол греко-католицьких митрополитів в Івано-Франківську і Тернополі.
«УГКЦ прямує до затвердження патріаршого устрою, і слушність цих старань визнають Римські Архиєреї», – говориться в Декреті Блаженнішого Святослава (Шевчука) про проголошення трьох нових митрополій УГКЦ. А щоби ще більше скріпити патріарші структури Церкви Києва і Галича, Синод Єпископів УГКЦ вирішив своєю владою створити на землях Києво-Галицької Церкви три нові митрополії, а саме: Львівську, Івано-Франківську і Тернопільсько-Зборівську – та піднести престоли Івано-Франківської і Тернопільсько-Зборівської єпархій до гідності архиєпархії. Ці рішення поблагословив і схвалив Святіший Отець Венедикт XVI.
У Декреті про проголошення трьох нових митрополій УГКЦ, який під час Літургії прочитав Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, йдеться про всю історію УГКЦ, про її важкий шлях, про легалізацію УГКЦ та про повернення осідку Глави УГКЦ до Києва.
Оскільки Київська Русь прийняла християнство у візантійському обряді, її Церква мала статус митрополії Царгородського патріархату з осідком у Києві. Главі Церкви було надано титул «Митрополит Руський» (згодом – «Київський»), з яким співслужили всі єпископи Київської держави. У 1303 році на землях Галицько-Волинського князівства постає Галицька митрополія, а вже від 1401 року Глава Київської Церкви отримав титул «Митрополит Київський, Галицький і всієї Русі».
Митрополит Ісидор, який брав участь у Вселенському соборі у Флоренції 1439 року, носив титул Митрополита Київського і Галицького. Митрополит Михайло (Рогоза), який підтвердив Акт відновлення злуки та поєднання Київської Церкви з Римським Апостольським Престолом у Бересті 1596 року, також був Митрополитом Київським, Галицьким та всієї Русі.
З огляду на переслідування Унійної Києво-Галицької Церкви за часів царів Петра І та Катерини ІІ, Папа Пій VII у 1808 році поблагословив черговий поділ Київсько-Галицької митрополії. Греко-католицькі єпархії Галичини – Львівську, Перемишльську і Холмську – було вийнято з-під судовласті унійного Митрополита в царській Росії, відновлено Галицьку митрополію і за владикою визнано титул Митрополита Галицького, Архиєпископа Львівського та Єпископа Кам’янця-Подільського з осідком у соборі Святого Юра у Львові.
В такий спосіб, через визнання всіх прав і повноважень, які належали Митрополитам Київським і Галицьким, було забезпечено правову спадкоємність нашої Церкви, що згодом давало підстави галицьким Предстоятелям, зокрема Митрополитові Андреєві (Шептицькому), вважати себе адміністраторами тимчасово вакантного Київського престолу та його єпископств, а св. Папа Пій Х потвердив це право Галицького Митрополита у 1908 році.
У 1939 - 1941 роках Митрополит Андрей призначив екзархів для пастирської опіки вірних на землях Великої України, Білорусі й Росії та дав доручення підготувати подання до властей Радянського Союзу з обґрунтуванням необхідності повернення Главі УГКЦ титулу Митрополита Київського і Галицького. Подібну вимогу повторила делегація УГКЦ у грудні 1944 року. На жаль, всі ці старання закінчилися ув’язненням ієрархів і почалася доба мучеництва, підпілля та героїчного протистояння з безбожним тоталітарним режимом, що тривала майже пів століття.
Митрополит Галицький Йосиф (Сліпий), після звільнення з вісімнадцятирічного ув’язнення і приїзду до Рима в 1963 році, був визнаний як Верховний Архиєпископ, патріархорівний у правах на основі повноважень, що їх завжди мали Київські Митрополити, тобто були митрополитами свого права, які управляли Церквою, маючи ступінь надєпископської влади.
Його наступник Блаженніший Мирослав Іван (Любачівський), повернувшись до Львова в 1991 році, розпочав відновлення структур Києво-Галицької митрополії, яке, на підставі історичної спадкоємності та справедливості, передбачало й повернення її проводу до Києва. Повернення осідку Глави УГКЦ до столиці України відбулося в 2005 році за предстоятельства Блаженнішого Любомира (Гузара). Це рішення Синоду Єпископів УГКЦ одобрив блаженний Папа Іван Павло ІІ.
Департамент інформації УГКЦ

Довідка
До Львівської митрополії відтепер будуть належати, окрім Львівської архиєпархії, єпископські престоли Сокальсько-Жовківської, Самбірсько-Дрогобицької і Стрийської єпархій. Катедральним собором цієї митрополії залишається храм Святого Юра у Львові, а її Архиєпископом і Митрополитом призначений Владика Ігор (Возьняк).
До Івано-Франківської митрополії входитимуть престоли Івано-Франківської архиєпархії та Коломийської-Чернівецької єпархії. Катедральним собором цієї митрополії стає собор Святого Воскресіння Христового в Івано-Франківську, а її Архиєпископом і Митрополитом призначений Владика Володимир (Війтишин).
До Тернопільсько-Зборівської митрополії належатимуть престоли Тернопільсько-Зборівської архиєпархії та Бучацької єпархії. Катедральним собором цієї митрополії стає собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці в Тернополі, а її Архиєпископом і Митрополитом призначений Владика Василь (Семенюк).
Як досі, до складу Києво-Галицької митрополії залишаються прилученими престоли Київської архиєпархії, Донецько-Харківського, Одесько-Кримського та Луцького екзархатів.
(http://ugcc.org.ua/)
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Українська греко-католицька церква

Повідомлення istoryk » 23 січня 2012, 03:18

Декретом єпископа Михаїла Колтуна від 23 листопада 2011 р. затверджено новий герб Сокальсько-Жовківської єпархії.

Попередній герб буде представляти єпископа Михаїла Колтуна, а новий буде використовуватися як символ цілої єпархії. Рішення створити герб єпархії випливає із постанови 38 сесії Синоду Єпископів від 3-4 березня 2008 р., «про опрацювання і застосування геральдики єпархій УГКЦ».


gerb S Z.jpg
gerb S Z.jpg (48.35 Кб) Переглянуто 23839 разів


В гербі Сокальсько-Жовківської єпархії вміщена традиційна християнська символіка: притаманна Катедральному і Прокатедральному храму (ключі, меч, сокира), властива Архиєрейському служінню (хрест, мітра, жезл) та географічній місцевості (розточчя рік). Архистратиг Михаїл символізує дату проголошення Сокальсько-Жовківської єпархії.
Сокальсько-Жовківська єпархія обіймає 7 адміністративних одиниць Львівської області: Сокальський р-н; м. Червоноград з окремим адміністративним статусом; Жовківський р-н; Кам’янко-Бузький р-н; Радехівський р-н; Бродівський р-н; Бузький р-н, і розміщена на території розточчя рік, які розтікаються на південь і північ України. Визначаючи це, в нижній частині герба зображено 7 витікаючих рік, які означають біблійну повноту життя. При цьому зображення розтоків рік, які вливаються у життя Сокальсько-Жовківської єпархії виражені у формі букви «М». Цей символ несе Марійний зміст, оскільки в Катедральному храмі є копія Чудотворної ікони Матері Божої Сокальської, в Червонограді є Чудотворна ікона Матері Божої Кристинопільської, а на Жовківщині у Крехові є Чудотворна ікона Матері Божої Верхратської. Їхня присутність і, витікаюча з цього, духовність у вигляді букви «М» входить у духовне життя єпархії. Вище на гербі зображено 7 колосків і 7 виноградин, що означає 7 адміністративних одиниць єпархії, і підкреслює повноту Євхаристійного життя єпархії.
По середині герба постать Архистратига Михаїла, який вказує, що Сокальсько-Жовківська єпархія була проголошена 21 листопада, саме на празник Собор Архистратига Михаїла в храмі святого священомученика Йосафата у м. Жовква. Його постать теж єднається з тим, що на головному фасаді прокатедрального храму є зображення Архистратига Михаїла.
Верхня частина герба, а саме, ключі і меч означають, що Катедральним храмом Сокальсько-Жовківської єпархії є храм святих первоверховних Апостолів Петра і Павла в м. Сокалі. Сокира – означає храм святого священомученика Йосафата, який є прокатедральним, і при цьому храмі є Управління Сокальсько-Жовківської єпархії.
Завершують герб єпископські символи – хрест, жезл і мітра, як головні атрибути єпископського правління в єпархії.
Девізна стрічка, яка підсумовує весь зміст герба, вказує на три ключові слова богословських чеснот: Віри, Надії та Любові.


http://sokaleparchy.org.ua/index.php/2009-06-04-11-41-51/40-2009-06-19-00-24-00/532-gerb-jeparhii
istoryk
 
Повідомлення: 103
З нами з: 22 листопада 2011, 19:43
Звідки: Львів

Re: Українська греко-католицька церква

Повідомлення Ustym Havarivsky » 06 травня 2014, 20:29

Українська католицька Єпархія Нью Вестмінстера (Канада) має також свій герб (офіційний сайт), зареєстрований в Європейському геральдичному товаристві.

crest eparchy small.jpg
crest eparchy small.jpg (28.64 Кб) Переглянуто 26638 разів
Ustym Havarivsky
 
Повідомлення: 115
З нами з: 28 грудня 2009, 00:33

Re: Українська греко-католицька церква

Повідомлення ABG » 06 травня 2014, 22:11

Ustym Havarivsky написав:Українська католицька Єпархія Нью Вестмінстера (Канада) має також свій герб (офіційний сайт), зареєстрований в Європейському геральдичному товаристві.

Устиме, це моя робота. Немає ніякого "Європейського геральдичного товариства". Хтось таку дурницю написав на сайті єпархії, але не варто її поширювати.

7CA_BC9B.jpg
7CA_BC9B.jpg (35.14 Кб) Переглянуто 26636 разів
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Українська греко-католицька церква

Повідомлення Ustym Havarivsky » 07 травня 2014, 01:07

ABG написав: Устиме, це моя робота. Немає ніякого "Європейського геральдичного товариства". Хтось таку дурницю написав на сайті єпархії, але не варто її поширювати.


Андрію, я вітаю. Українське Геральдичне Товариство вже інтегрувалося до Євроспільноти :) . Україна в очах канадців - це Європа. А якщо серйозно, то видно за "почерком", що твоя робота. Вартувало б про це написати на сайті єпархії, як це роблять інші.
Ustym Havarivsky
 
Повідомлення: 115
З нами з: 28 грудня 2009, 00:33

Re: Українська греко-католицька церква

Повідомлення Ustym Havarivsky » 07 травня 2014, 01:15

Також треба б герб Тернопільсько-Зборівської архиєпархії додати ;)
Ustym Havarivsky
 
Повідомлення: 115
З нами з: 28 грудня 2009, 00:33

Re: Українська греко-католицька церква

Повідомлення Ustym Havarivsky » 07 травня 2014, 01:44

Герб Івано-Франківської архиєпархії (вже оновлений: замість мітри - білий митрополичий клобук). Цікаво, на особистому гербі єпарха Володимира хрест - червоним, а тло (небо) - білим. З чим, Андрію, повязана зміна кольору хреста з червоного на жовтий?

JUR_6632 copy1_Ів-Фр.jpg
JUR_6632 copy1_Ів-Фр.jpg (41.21 Кб) Переглянуто 26323 разів
Ustym Havarivsky
 
Повідомлення: 115
З нами з: 28 грудня 2009, 00:33

Re: Українська греко-католицька церква

Повідомлення ABG » 07 травня 2014, 12:56

Це герб Івано-Франківської митрополії, а не архиєпархії. Тому я дав митрополичий клобук. Ще було в проекті дві панагії, які має право носити митрополит, але з цим не виявилося розуміння. Також у проектних пропозиціях (один із варіантів додаю) була більш відповідна колористика - у золотому полі із зеленого тригорбу, в якому золота корона, виходить синій 6-раменний хрест. Але кольори вирішили перекинути й виглядає воно погано.

ІФ_м_проект.jpg
проект герба Івано-Франківської митрополії
ІФ_м_проект.jpg (36.76 Кб) Переглянуто 26320 разів

ІФ_митр.jpg
ІФ_митр.jpg (63.15 Кб) Переглянуто 26320 разів
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Українська греко-католицька церква

Повідомлення ABG » 07 травня 2014, 13:04

Щодо Тернопільсько-Зборівської митрополії та єпархії, то до мене стосовно герба ніхто не звертався. Наскільки знаю, гербів вони не мають, а архиєпархія використовує герб архиєпископа.
Проекти для Львівської та Київської митрополій я розробляв, але наразі вони використовують старі герби архиєпархій.
Загалом, досить складно з цим працювати, коли немає якоїсь централізованої координації й порядку.
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Українська греко-католицька церква

Повідомлення Ustym Havarivsky » 07 травня 2014, 18:40

ABG написав:Щодо Тернопільсько-Зборівської митрополії та єпархії... Наскільки знаю, гербів вони не мають, а архиєпархія використовує герб архиєпископа.

У них на сайті є кнопка із зображенням герба: у синьому полі золотом сонце, всередині якого сріблом ікона Зарваницької Богоматері. По периметру - 18 золотих 8-кутних зірок. Позащитові елементи використані твого "стилю". Хто ж автор цього герба Тернопільсько-Зборівської архиєпархії?

Тернопільсько-Зборівська архиєпархія.jpg
Тернопільсько-Зборівська архиєпархія.jpg (28.52 Кб) Переглянуто 26499 разів
Ustym Havarivsky
 
Повідомлення: 115
З нами з: 28 грудня 2009, 00:33

Поперед.Далі

Повернутись в Українська Греко-Католицька Церква та інші унійні церкви

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей