Генеалогічні програми

Дослідження родоводів

Генеалогічні програми

Повідомлення Bryndza » 15 травня 2012, 05:58

Маю до товариства запитання. Яку програму ви порадите для створеня бази даних і побудови генеалогічного дерева? Складно знайти програму, що дозволяє зберігати кирилицю в базі і будувати дерево з кириличними написами. Це ж стосується діакритичних знаків. Можливо, хтось вирішив це питання для себе?
Bryndza
 
Повідомлення: 62
З нами з: 30 квітня 2012, 01:03

Re: Генеалогічні програми

Повідомлення VaidasCC » 25 травня 2012, 18:37

Webtrees дуже потужна і гнучка система.
Не було ніяких проблем з кириличними символами або литовський.

http://webtrees.net/index.php?view=article&id=51
VaidasCC
 
Повідомлення: 4
З нами з: 12 квітня 2012, 07:38

Re: Генеалогічні програми

Повідомлення Bryndza » 13 червня 2012, 08:40

Дякую. Виглядає на он-лайн програму. Перевага в тому, що можна натрапити на інших користувачів, що досліджують спільну гілку. Але чи можна в цій програмі прикріпляти до подій першоджерела? Наприклад, є дата народження, чи можна до неї "прикріпити" копію запису в метричній книзі у вигляді фалу? Щось на зразок бази даних.
Bryndza
 
Повідомлення: 62
З нами з: 30 квітня 2012, 01:03

Re: Генеалогічні програми

Повідомлення vhb » 29 травня 2013, 00:29

На мою думку, однією з найкращих програм для розбудови родовідного дерева є Family Tree Builder (FTB) від MyHeritage.com (http://www.myheritage.com.ua/family-tree-builder). FTB має український інтерфейс, дає можливість заносити дані двома мовами (на вибір з 40-ка), дозволяє прилучати документи і фото.

На комп'ютері FTB дозволяє будувати дерева з необмеженою кількістю осіб. Велика кількість можливостей. Дерево може бути опублікованим на сайті MyHeritage.com (до 250 осіб безплатно, а далі два рівні тарифних планів - до 2500 осіб і наступний необмежений). В останній, 7-й версії, з'явилась можливість редагувати дерево як у програмі, так і в онлайновому режимі з наступною синхронізацією даних і документів між комп'ютером і сайтом.

Дерева порівнються щодо збігів з іншими деревами на MyHeritage.com (Smart Matches) і є можливість здійснювати дослідження у великій базі даних (переписи, цвинтарі, тощо) (за додаткову оплату).
vhb
 
Повідомлення: 6
З нами з: 22 травня 2013, 17:39

Re: Генеалогічні програми

Повідомлення Bryndza » 02 червня 2013, 23:29

Як завжди з безкоштовними версіями, безкоштовна MyHeritage не дозволяє будувати повного родинного дерева (зі всіма братами, сестрами, сестрами дідів і т.п.), а тільки дерева з прямими родичами. Також родинна книга (текстовий звіт з усіма родичами) не може бути згенерована українською, а тільки англійською. Та й тут - щоб отримати повноцінний звіт - потрібно заплатити. Також, є обмеження у показі місць проживання на мапі - покаже тільки половину, чи до 50. І дуже вже настирливо запрошують завантажити ваші дерева до їхньої бази даних. Не безкоштовно, звичайно...
Хоча погоджуюся - програма дуже зручна, має багато функцій і, на відміну від багатьох інших - підтримує UTF-8 кодування для нелатинських шрифтів і базі даних та графічних і текстових звітах.
Bryndza
 
Повідомлення: 62
З нами з: 30 квітня 2012, 01:03

Re: Генеалогічні програми

Повідомлення vhb » 03 червня 2013, 04:13

Було б звичайно чудово, якби безплатна програма робила все те, що потрібно кожному користувачеві й точно в такому вигляді, як йому бажається. Однак, зрештою, розробник програми - комерційна компанія, хоч і, на мою думку, з великим інтересом власне у генеалогії. Я погоджуюсь, що головна мета безплатної програми FTB - заохотити більше користувачів користуватися нею і привабити їх до публікації даних на інтернеті (що швидко перестає бути безплатним). Однак дарованому коневі в зуби не заглядають, із завантаженням програми жодних зобов'язань не прилучається (тому не розумію, про яку плату за повний звіт йдеться мова).
Якщо, на чиюсь особисту думку, існують програми, що задовольняють потреби дослідників родоводу краще і дешевше, я з радістю ознайомлюсь з ними й спробую їх.
vhb
 
Повідомлення: 6
З нами з: 22 травня 2013, 17:39

Re: Генеалогічні програми

Повідомлення Bryndza » 06 червня 2013, 08:23

Вибір програми - складна справа... Нажаль, жодна з них - ні безкоштовна, ні коштовна - не буде мати всіх функцій, яких би певному користувачу бажалося мати. Не можу сказати, що я зробив остаточний вибір, тому не буду нічого впевнено радити.

На даний момент приглядаюся до ось цієї: http://gramps-project.org/
На мою думку, основним її недоліком є нездале генерування дерев. Тобто, якщо осіб у базі багато, то особи одного покоління розташовуються без сталого правила, що спричиняє перетин ліній між поколіннями.
З плюсів є такі: безкоштовна (open source), велика кількість нестандартних функцій для статистичної обробки і генерування текстових звітів. Переклад можна самостійно вдосконалювати. Калькулятор родинних відносин налаштований на особливості різних націй. Зокрема, в українському вираховуються стрийки, вуйки, стрийни і вуйни. Цього немає в жодній іншій програмі!

Правда, не раджу відразу хапатися за її встановлення (досить не просте, до речі), а зачекати ще на версію 4.1, яка буде містити виправлення в перекладі оболонки, українізований калькулятор відносин та український календар (з нашими святами).

P.S. Я мав на увазі, що у Family Tree Builder повноцінний звіт вимагає купівлі "повної" версії - тобто оплати.
Bryndza
 
Повідомлення: 62
З нами з: 30 квітня 2012, 01:03

Re: Генеалогічні програми

Повідомлення Bryndza » 08 лютого 2014, 10:59

З'явилася нова (4.0.3), повністю оновлена версія генеалогічної програми Gramps. Програма працює під операційними системами Os X, Linux, Windows. Повністю українізована версія. Включає календар українських свят, українізовані родинні відносини, функцію генерації текстових звітів та родинних дерев, багато різноманітних статистичних фільтрів та функцій, мапи.
Проект є відкритим, тому кожен бажаючий може долучитися до покращення перекладів, чи написання додаткових функцій.
Bryndza
 
Повідомлення: 62
З нами з: 30 квітня 2012, 01:03


Re: Генеалогічні програми

Повідомлення ABG » 02 вересня 2019, 12:26

Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів


Повернутись в Родоводи

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей