Mykola Chmyr написав:То може, не варто допомагати місцевим радам без попередньої оплати?
Якщо не помиляюся, то на той час були якісь обмеження для місцевих рад і оплачувати вони могли лише по факту виконаної роботи. Зрештою, допомога надавалася чисто по-людськи, а не з комерційною метою. В той період в рік я отримував десь коло 100 листів від місцевих рад із проханням допомогти чи консультаціями, чи практично. Якщо би кортіло на цьому заробляти, то все скінчилося б лише тим, що вони самі на місцях зліпили що-небудь страшненьке. Тому більшість проектів та всі консультації надавалися безплатно, або за символічну оплату (за проекти). Тому я мову не веду про "фінансові кидки", а лише про виняткове нахабство з крадіжками та присвоєнням чужих робіт.
Ось, чи не найскандальніша історія з прапором Полтавської області.
Спершу 1997 р. був оголошений конкурс на проект герба. Я тоді розіслав інформацію про конкурс іншим членам УГТ, які взяли в ньому участь, а також сам надіслав кілька проектів герба та ще й прапора (виконаних на основі символів Полтавського полку 18 ст.). Проте "переміг" у конкурсі проект головного архітектора області Є. Ширая (цікаво, що збирало проекти управління архітектури, яке він очолював; а на мій телефонний дзвінок мені відповіли,.. що проекти членів УГТ прийшли після терміну приймання робіт на конкурс) - оцінити цей "шедевр" можна тут:
http://uht.org.ua/ua/part/terytot/oblasti/#pol.
У 1999 р. обласна рада оголосила вже конкурс на прапор Полтавської області. Додам, що умови конкурсу були дуже цікаві - у них не вказувалося розміру премій. Я загодя вислав свої старі проекти прапорів з 1997 р. Згодом виявилося, що 2000 р. затвердили мій проект, але зі зменшеним розміром хреста. Коли я передзвонив у Полтаву, то мені сказали, що це проект... Є. Ширая, а мій прийшов на день пізніше. Оскільки я нагадав, що ці проекти надсилав ще 1997 р., то там переполошилися. Десь півроку жодна полтавська газета не повідомляла хто автор прапора. Зрештою, я вирішив не робити скандалу, щоб все це не дискредитувало історичні символи. Але згодом у полтавських виданнях всюди почали зазначати авторство прапора шахрая-Ширая. Додам, що всі ці "оборудки" робилися за участі тодішнього керівництва облради, голова якої звертався до мене ще в ході конкурсу з проханням прислати історичне обгрунтування й, очевидно, бачив всі ці проекти. Ось такі "конкурси".

- Проект 1997 р.
- PoltObl1.jpg (6.4 Кб) Переглянуто 32521 разів

- Затверджений прапор 2000 р.
- PoltObl2.jpg (3.58 Кб) Переглянуто 32521 разів