Я вже давно хотів поближче познайомитись із геральдикою, ще в Університеті мене не залишала ідея зробити герб для свого факультету, флаги та інше але чомусь я так ніколи і не втилив цю ідею у життя. А бажання залишилось, тому я кілька днів тому вирішив розпочати з себе і зробити собі особовий герб, а можливе й родовий... Але у мене виникло декілька питань щодо норм та стандартів у геральдиці.
По-перше, я із сім'ї у якій я третя людина із ідентичним повним ім'ям, та четверта у якій теж саме прізвище та ім'я. Щоб уникнути плутанини у майбутньому я хотів би підкреслити той факт, що я четвертий Іван у моїй сім'Ї і що герб належить саме мені. Нажаль, реєстри, як і інші типи документів, можуть бути знищені, зміст їх викривлено і т.д. Мені здається що закріплення на візуальному рівні, у самому гербі, того факту що він належить четвертому Івану буде самим вдалим рішенням.
Ось і перше питання. Чи можу я замість традиційних зображень на щиті використовувати рімське число "IV"?

Далі, у моєму гербу, як ви бачите, "крест" (crest), та девіз відірвані від герба. Є також елементи мантії, у моєму випадку це рослинніть, які теж відірвані від герба. Декоративні елементи по боках та унизу щита, дуга зірок яка начебто поєднує "крест" із щитом теж напевно ідуть супроти традиційних геральдичних норм зображень.
Я не бачив жодного авторитетного герба у такому виконанні але в цілому я зробив висновок, що жорстких правил нема і завжди були виключення. А я обожнюю бути виключенням із правил

Є ще одне питання що до кольору. Чорний символізує сталість, постійність або страждання. Інтерпретація змісту (тобто постійність чи страждання) залежить виключно від людини яка створила герб, я вірно розумію? Тобто я можу обрати або одне, або інше значення, а можливо й обидва, все вірно?
Також, чи можу я самостійно додавати значення до символів? Наприклад, для мене рука у "кресті" окрім традиційного значення є символом готовності до взаємодії, як у бізнесі так і соціальному житті. Я достатньо відкрита людина і дуже люблю взаємодію із іншими людьми, звідси і рука яка неначе протягнута і запрошує потиснути її. Неначе я кажу "Привіт! Мене звати Іван, і я відкрит до стосунків з тобою."
Взагалі, мені цікаво знати думку знаючих людей що до ціх моментів та загалом візуального виконання герба. Якщо вам є що додати та прокоментувати, будьласка, кажіть ваші думки я із радістю вислухаю.
Щодо інтерпретації, то коротко:
Метали та колір
- золотий - щедрий та відкритий до нового розум
срібний/білий - мир та щирість
оранжевий - ґідні абміції
чорний - сталість, постійність (переконань, рішень, також у сенсі любов до стабільності (у здоровому глузді) т.д)
- сокіл - той хто не відпочиватиме поки ціль не буде досягнута
кішка - свобода, пильність, сміливість
вежа на спині слона - духовна велич та сила духу, які стоять на ґідних амбіціях, удачі, дотепності, щасті та могутній силі духу яка дана від народження.
IV - підкреслити, що я саме четвертий Іван (?)
зірки - висока якість, майстерність
"Крест"
- Рука у збруї - людина із якостями лідера (я сам додаю ще й таке значення: готовність до взаємодії)
Девіз
- "Ціль Наполегливість Доля" -я вважаю, що маючи ґідні наміри, та такіж самі цілі людина створює сама свою судьбу, і найголовнішим у цьому прагненні є наполегливість.
Інше
- вістря списа - гнучкий розум.
рослинність та декоративні орнаменти коло вістрів списів - не мають ніякого значення, це лише прикрашення.
Концептуально цей герб доси добре та повне характеризує мене як людину. А вот що до виконання концепції, я вас слухаю

Важливо: власне, у майбутньому я хочу зареєструвати свій герб, тому я ставлю усі ці питання тримаючи цю ідею у голові, і я розраховую на те, що спільнота цього форуму допомеже мені самостійно підготувати герб до реєстрації. Я знаю, що можно заплатити гроші, але як я сказав у початку цього повідомлення, я хотів зробити це самостійно. Це вже справа принципу