Символіка Збройних Сил України:
http://uht.org.ua/ua/part/vijsjkova_symvolika/
http://www.mil.gov.ua/index.php?part=armory&lang=ua
Kwasura написав:Більше 20 років пройшло з дня незалежності, але все залишається таким же пострадянським, як і в 1991 році.
Kwasura написав:Не можу зрозуміти шляхи розвитку сучасної української символіки, і напрями діяльності тих, хто її розробляє і затверджує. Це саботаж, або сонне царство?
Kwasura написав:Кохана моя тема - флот. Тут, слава Богу, помилитися просто неможливо. Англо-сакси все вже придумали, випробували і впровадили. Гортаючи правила носіння військової форми одягу іноземних флотів бачиш лише поліпшення або погіршення. Чилі, наприклад, набагато перевершує Швецію. У норвежців є кілька цікавих рішень.
А як з Україною? Хто є автором марення, який офіцери носять на кашкетах ми вже знаємо, ось тільки чому ніхто нічого з цього приводу досі не зробив?
Kwasura написав:А самі нарукавні знаки, наприклад "ВМС України" - це ж "масло масляне" хіба без нього не ясно, що це саме ВМС і саме України?
Mykola Chmyr написав:Не варто забувати і про загальну ситуацію - якщо країна сама не знає, що вона таке, то хіба можу бути щось путнє у сфері символіки?
Mykola Chmyr написав:Підготували ми пропозиції щодо відмови від нарукавних знаків за видами і заміни їх дугоподібними нашивками з написом "Збройні Сили України" у верхній частині рукава.
Kwasura написав:Знову те ж запитання: а навіщо взагалі потрібні такі знаки? Яка в них функціональна необхідність?
Kwasura написав:На мій погляд, на повсякденно-парадному однострої, ніяких нарукавних знаків взагалі не потрібно. Про національну приналежність вже достатньо буде говорити сам крій однострою, його деталі ("мазепинки", погони, петлиці, наприклад), а головне - металеві уніформенни знаки та емблеми.
Mykola Chmyr написав: ... форму, встановлену для військовиків ЗС України носять також в СБУ, Держспецзв'язку, Держспецтрансслужбі тощо. Тому дугоподібна нашивка з написом була покликана не допустити плутанини.
Mykola Chmyr написав: Нарукавні емблеми частин та з'єднань використовуються у багатьох країнах світу, тож їх використання доречне.
Kwasura написав:А в багатьох, якщо не в більшості, не використовуються. Тут вся справа в тому, з кого приклад брати. Україна, в питанні уніформологіі, поки явно не туди рівняється.
Kwasura написав:Чого, наприклад, не вистачає цьому офіцерові?
Kwasura написав:А ось нам цих петель ох як бракує.
Mykola Chmyr написав:В збройних силах США, Німеччини, Франції, Великої Британії нарукавні емблеми військових частин є. Провідні країни світу, як-ніяк.
Mykola Chmyr написав: Інша річ, що для військово-морських сил ця практика нехарактерна, бо у них назва корабля буквально на лобі у матроса написана. Так що тут треба враховувати специфіку виду.
Mykola Chmyr написав: Петля - це гарно, морські офіцери ледве чи не більшості країн світу так ходять. Водночас, наприклад, фіни мають над галунами лева з мечем над шаблею, американці з німцями - зірки тощо... ...В принципі, Тризуб над галунами - це правильно, і його достатньо. Тільки треба для адміралів зробити його без вінка....
Kwasura написав:А ось про Великобританію я б не говорив так категорично. Нарукавні знаки формувань та підрозділів там йдуть лише на камуфляж. На повсякденному і, тим більше, парадному одностроях споконвічно прийнято обходитися знаками на кашкет і петлиці.
Францію і Німеччину в приклад брати не можна ні в якому разі. Весь їхній комплекс одностроїв, знаків розрізнення і емблем - один великий приклад як не треба робити ні в якому разі. Так, звичайно, національні особливості і т.д., але давайте називати речі своїми іменами.
У північноамериканців, мені особисто, багато що подобається. Але якщо є перед очима гарний приклад, так треба ж і самим якось старатися. А поки що, всі наші викрутаси не йдуть ні в яке порівняння зі стогостью і витриманістю їхньої символіки.
Kwasura написав:Тобто, Ви згодні з тим, що на флоті нарукавні знаки зайві? ?
Kwasura написав:Лев - це теж гарно. Козак з мушкетом - теж цікаве рішення.
Kwasura написав:Але чи не здається Вам, що петля - це те просте і геніальне, від чого ми, з якоїсь причини вирішили відмовитися?
Kwasura написав: нехай цей тризуб буде хоча б не сам, а в красивому дубовому віночку, тоді, може бути, і петлі не знадобиться.
Mykola Chmyr написав:Лев - це теж гарно. Козак з мушкетом - теж цікаве рішення.
Стривайте-но, лев у фінів - фігура Державного герба, так що його застосування цілком логічне. А от козака на гербі України немає, так що нема сенсу його розміщувати над галунами.
Mykola Chmyr написав:Так, геніальне. Але не просте. Версію щодо використання свого часу у ВМС України ромбічної петлі викладав вище. Бачте, з виду-то воно все просто, але спробуйте викласти гарну петлю навіть зі звичайної стрічки. А тут мова йде про металізований галун! До речі, галун треба ще й якісно виготовити, а у нас з цим проблема...Так що Тризуб в наших умовах - оптимальне рішення.
Mykola Chmyr написав:... це зайва прикраса.
Mykola Chmyr написав:Ну, ми ще попередні питання до кінця не обговорили, а Ви вже про підводників...![]()
Mykola Chmyr написав:Найліпший шлях - адаптувати вдалі рішення іноземних армій до практичних потреб нашої.
Mykola Chmyr написав:А якщо вже мова зайшла про США, то "строгість" у їхній символіці - річ відносна. Подивіться на Повітряні Сили - чого там на емблемах тільки немає!
Mykola Chmyr написав:Kwasura написав:Тобто, Ви згодні з тим, що на флоті нарукавні знаки зайві? ?
Згоден.
They would not be provided at public expense, in line with CGS’s (Chief of the General Staff) direction.
Kwasura написав:Та справа не в тому, що у кого герб, а в тому, що його не обов'язково розміщувати над галунами.
Kwasura написав:Ну, не треба прибіднятися.І займатися вимушеним примітивізмом теж не потрібно. 15 років тому я своїми очима бачив, як швейна майстерня ВМС Литви (4 людини штату і дві швейні машинки) виготавляла відмінні петлі кустарним, по суті способом. Галун складається гармошкою і прошивається. Goodbye problem!
![]()
Kwasura написав: І взагалі, я за петлі.
Повернутись в Уніформологія та знаки розрізнення силових структур України
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість